Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Radnici ustraju u pritiscima

Amazon prijeti otkazima radnicima koji javno govore o klimatskoj krizi

Ilustracija
Foto: Douglas Barrie/Press Association/PIXSELL
04.01.2020.
u 11:43

Više od 8700 zaposlenika potpisalo je otvoreno pismo Bezosu. Bez obzira na otpore, namjeravaju ustrajati u pritiscima

Grupa zaposlenika Amazona, organizirana pod nazivom “Zaposlenici Amazona za klimatsku pravdu“ (Amazon Employees for Climate Justice), tvrdi da poslodavac prijeti otkazima nekim njihovim članovima zbog aktivizma. U objavi na Twitteru koju je prenio niz svjetskih medija napisali su kako ih je odjel za ljudske potencijale upozorio da krše korporativnu politiku jer u imenu svoje grupe koriste i ime kompanije. Otkrivaju i da ih propitkuju o nastupima u javnosti i komentarima.

“Ažurirane” politike

“Pojedini su radnici dobili dodatne mailove s prijetnjama otkazom ako nastave govoriti o poslovanju Amazona. Moramo moći govoriti. Ovo je naš odgovor na taktiku prijetnji”, napisali su u objavi. U Amazonu su se na upit iz BBC-a „oprali“ objašnjenjem kako se upozorenja temelje na starim pravilima te da je kompanija nedavno osvježila politiku postupka odobrenja sudjelovanja u izvanjskim aktivnostima.

– Zaposlenici mogu dobiti obavijest od tima za ljudske potencijale ako doznamo da se ona ne poštuje – objasnili su u Amazonu.

Klimatski aktivisti kompanije već neko vrijeme pozivaju Amazon da više učini u borbi protiv klimatskih promjena, da u tome budu lideri. Nakon njihova prosvjeda u rujnu, kad su uspjeli aktivirati tisuće zaposlenika tvrtke da sudjeluju u globalnim prosvjedima za klimu, vlasnik i izvršni direktor Amazona Jeff Bezos najavio je da će tvrtka do 2030. koristiti isključivo obnovljive izvore energije, a do 2040. dostići nultu stopu emisije ugljika. Bezosovu najavu aktivisti smatraju svojom prvom velikom pobjedom, no mjeseca dana nakon toga počeli su pritisci iz ljudskih resursa na predvodnike kampanje.

– Sad je vrijeme kad nam trebaju takve politike komunikacije koje nam dopuštaju da pošteno govorimo o ulozi naše tvrtke u klimatskoj krizi. Ovo nije vrijeme za ubijanje glasnika – izjavila je Maren Costa, glavna dizajnerica tvrtke za korisničko iskustvo, kojoj su zaprijetili otkazom jer e progovorila za Washington Post.

Neće odustati

Članovi grupe objavili su da je tvrtka ažurirala politiku vezanu uz istupe radnika u medijima i na društvenim mrežama samo dan nakon što su oni objavili da organiziraju antiklimatski prosvjed. Ažurirana politika, upravo suprotno službenim objašnjenjima, zahtijeva da zaposlenici prethodno zatraže odobrenje da o Amazonu javno govore i deklariraju se kao zaposlenici tvrtke. To je, pak, u suprotnosti s Amazonovim principima vodstva koji ohrabruju zaposlenike da se usprotive odlukama ako se s njima ne slažu.

– Promjena komunikacijskih politika ima efekt „hlađenja“ zaposlenika koji se suprotstavljaju i kompaniju potiču da radi bolje. Takva politika ima cilj ušutkati diskusiju oko informacija koje su javno dostupne. Nema ništa sa zaštitom povjerljivih podataka – otvoreno je istupila i Victoria Lang, softverska inženjerka u kompaniji.

Posljednjih nekoliko godina radnici javno prozivaju svoju tvrtku za manjak transparentnosti i akcija vezanih za klimu. U velikom rujanskom prosvjedu pozvali su je da objavi planove vezane uz smanjenje ovisnosti o fosilnim gorivima. Više od 8700 zaposlenika potpisalo je otvoreno pismo Bezosu. Namjeravaju ustrajati u pritiscima. 

 

Komentara 1

DU
Deleted user
13:56 04.01.2020.

Aktivnije se uključiti u borbu za zaštitu klime. Dodatne troškove koji će zbog toga nastati, obračunati od plaća zaposlenika. I svi zadovoljni. Ili ne?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije