Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KLIMATSKE PROMJENE

Jeff Bezos obećava da će Amazon koristiti isključivo obnovljive izvore energije do 2030. i postati neutralan do 2040

Foto: KATHERINE TAYLOR/REUTERS/PIXSELL
20.09.2019.
u 15:27

Izvrsni direktor Amazona Jeff Bezos je obećao da će Amazon postati potpuno ugljično neutralan do 2040. i ispuniti sve kriterije iznesene u Pariškim ugovorima deset godina prije nego što je predviđeno.

Više od 1500 Amazonovih zaposlenika organizirali su prosvjed pred Amazonovim uredima u  Seattleu, prve na toj lokaciji, protiv Amazonove povijesti zagađenja i nemara za klimatske promjene piše BBC.

 

Organizatori su rekli da podržavaju Bezosov plan, ali isto kažu da nije dovoljno opsežan. Jeff Bezos je rekao da želi zadovoljiti sve zahtjeve Pariških ugovora do 2040. i na konferenciji za novinare objavio je zakletvu koju bilo koja kompanija može potpisati da obećava iste uvjete kao Amazon. 

Greenpeace je pohvalio odluku, ali su također dodali da Amazon mora u potpunosti prestati s upotrebom fosilnih goriva. 

-Ako Jeff Bezos hoće da Amazon vodi svijet na ublaživanju klimatskih promjena, mora jasno reći kako planira napustiti fosilna goriva i zadržati temperaturu planeta unutar 1.5 stupnjeva kako je popisano u Pariškim Ugovorima- javljaju iz Greenpeacea -Bacanje novca na fondove za smanjenje ugljika dok ulaže u naftne kompanije i podržava nova kopanja za nove izvore nafte pokazuje da Bezos ne razumije što ova tranzicija uključuje- dodaju.

Amazon je naručio 100,000 električnih dostavnih vozila od kojih bi prva trebala biti puštena u promet do 2021. Amazon također ima mnoge servere koje koriste za cloud storage i svoje razne druge usluge. Njihovi serveri su prošle godine koristili 1% sve svjetske električne energije i taj broj se predviđa da će rasti. Bezos tvrdi da danas 40% električne energije koju Amazon koristi dolazi iz obnovljivih izvora i da bi taj broj trebao prijeći na 100% do 2030. Amazon će također uložiti $100 milijuna u obnavljanje šuma i prašuma i redovno mjeriti svoje ispuštanje stakleničkih plinova. 

2017. Donald Trump povukao je Sjedinjene američke države iz Pariških ugovora no unatoč tome Amazon ije odlučio zadovoljiti sve uvjete 10 godina prije roka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije