Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
11.05.2013. u 12:00

U koruptivnu mrežu zaplelo se već tisuće birača. Osobna korist ispred društvenog napretka oduvijek je kod nas bila prihvatljiv model ponašanja

Hrvatska je prema posljednjem istraživanju o percepciji korupcije tvrtke Erst&Young zauzela visoko treće mjesto među 36 zemalja u kojima je provedena anketa. Iako se mnogi neće složili s rezultatima dovodeći u pitanje metodologiju ove i sličnih anketa, Hrvatska je na svakoj ljestvici istraživanja korupcije uvijek visoko plasirana.

Korupcija i s njome povezani nepotizam proglašavani su rak-ranom hrvatskog društva od nastanka države. Sve političke elite godinama su kao prioritet najavljivale konačni obračun protiv tog zla. No koruptivni aparat ne da nije demontiran nego djeluje punom snagom.

Građani i glasači i zbog toga su ljutiti i razočarani. Na ulici i kafićima sve bruji od kritika političkih i s njima povezanih bankarskih i ekonomskih elita. Smatraju da vlast državu vodi u propast i da nam nema napretka. Ni u oporbenom HDZ-u ne primjećuje se puno novih i svježih ideja, samo onih starih dvadesetak godina. Politika i moćnici svakodnevno nam pružaju obilje materijala za održavanje stanja očaja. Nepotizam, primitivizam, mito, korupcija, partitokracija svuda su oko nas. Prognoze nisu dobre, anticiklone nema na obzoru.

Idu lokalni izbori i građani glasači imaju priliku promijeniti takvo stanje barem u svojoj ulici, kvartu ili gradu. No sudeći prema anketama i najavama, opet će se glasati za te iste stranke koje osuđujemo za nepotizam, nesposobnost i partitokraciju. Gotovo da i nema grada u kojemu je na pomolu neko veće iznenađenje. Ne da nećemo vidjeti novo lice na gradonačelničkim ili pozicijama župana, nego će već stalni postavi ostati i u brojnim mnogočlanim skupštinama. SDP i HNS, HDZ, njihovi saveznici iz HSP-ova i HSS-a, IDS, HDSSB, Bandić i Kerum. To je uglavnom to. Nećemo morati učiti nove kratice, sve su nam već odavno poznate. Ljutiti i razočarani glasači opet će zaokružiti iste listiće kao i svaki put do sada. Omjeri će se razlikovati u nekoliko postotaka.

Kad dođe dan odluke, valjda onda presudi glas za rođaka iz stranke, suprugu zaposlenu u gradskoj upravi, kuma iz gradskog poduzeća, susjeda u vijeću gradskih četvrti, nećaka koji posluje s gradom, šogora koji treba produžiti ugovor o poslu, znanca koji besplatno živi ili radi u gradskom prostoru... Na trenutak se zaboravi sav taj nepotizam, promašeni projekti, neispunjena obećanja. Neki upravo uoči izbora izvade i novu stranačku iskaznicu. Omrzle strančice opet se barem na jedan sat ili dan i ne čine tako lošima, a ona do jučer lažna obećanja čine se ostvarivima.

Kandidati su se ovih dana razletjeli na sve strane, otvaraju gradilišta, najavljuje projekte, časte ićem i pićem razdragane birače. Kampanje izgledaju kao iz onoga vica o Milanu Bandiću i zlatnoj ribici. Bandić je uhvatio zlatnu ribicu i upitao je “Kaj želiš da ti ispunim”. Dio građana i glasača upecao se već odavno. Žele održati privilegije ili steći nove, a mnogi čekaju u redu iza svoga stranačkog kandidata, kuma ili njegova prijatelja. Ma kako teška bila kriza, u svim gradskim kasama bit će para za stare i nove, stranačke i prijateljske, sinekure, građevinske poslove, jeftini najam gradskih stanova i lokala, sportske klubove... I kumovi, stranački kolege, poslovni partneri, rođaci, prijatelji iz škole i znanci sa špice na dan izbora su glasači. U nepotističko-koruptivnu mrežu zaplelo ih se na tisuće. Osobna korist ispred društvenog napretka oduvijek je kod nas bila prihvatljiv model ponašanja.

>> Svi uđimo u pokret opće neodgovornosti i podržimo Bandića

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?