Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
savjet za štedljivu vožnju

Znate li odgovor: Koliko je veća potrošnja goriva pri 160 km/h u odnosu na 100 km/h?

Vožnja u pijanom stanju
Slavko Midzor/PIXSELL
30.07.2023.
u 15:45

Ubrzajte energično, prebacite u najviši mogući stupanj prijenosa i vozite brzinom između 60 i 90 km/h. To je najekonomičnije

Cijene goriva rastu i približavaju se granici od dva eura za litru. Ovo je još jedan savjet za štedljivu vožnju. Što je veća brzina, veći je i otpor zraka, a to je ključni faktor u potrošnji goriva automobila.

VEZANI ČLANCI:

Otpor zraka raste kvadratno na brzinu – a ne linearno. Dakle, čak i ako idete samo malo brže, otpor će se povećati mnogo više od vašeg ritma vožnje, a s tim i potrošnja, piše Revija HAK

Pri brzinama od oko 140 km/h, automobil troši natprosječnu količinu goriva. Na primjer, Njemački autoklub (ADAC) je izračunao za automobile srednje klase da pri vožnji od 160 km/h troše do dvije trećine više goriva nego pri 100 km/h. Mnogi vozači i na hrvatskim autocestama vole brže voziti, a to nije ekonomično (a ni sigurno).

Koja je brzina idealna? Ubrzajte energično, prebacite u najviši mogući stupanj prijenosa i vozite brzinom između 60 i 90 km/h. To je najekonomičnije. Naravno, to nije praktično na autocesti. Idealna brzina ovdje je konstantnih 100 do 130 km/h u najvišoj brzini brzini.

Video: Znate li što znače ove lampice u automobilima? Zbog nekih morate odmah ugasiti vozilo!

Komentara 2

TO
Tomiskum
00:13 31.07.2023.

Ne bih baš rekao, x puta sam vozio različitim automobilima tako "ekonomično" u 5(6) brzini na otvorenoj cesti ne brže od 90 km na sat i potrošnja mi nimalo nije bila niža nego na autocesti konstantno između 110 i 120 na sat. Treba voziti u rasponu najvećeg okretnog momenta, a ne najnižih okretaja, to je ekonomično.

OB
Oblivion
07:20 31.07.2023.

Nissan Qashqai 1,6 disel, 130 ks, ma uto cesti 140/150 ide 5 litara, a ako se ispred mene vozi netko istom brzinom potropnja pada do 4,5 zbog manjeg otpora zraka. Vozio sam astru(2019)karavan od zagreba do zadra po autocesti prosjekek brzine bio 147 a potrošnja 4.3

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije