Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA TESTU

Šveđani sigurnost podigli na još veću razinu

Volvo S60
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/7
12.01.2014.
u 12:26

Serijski je opremljen City Safety sustavom koji može spriječiti nalet na vozilo ispred

Sinonim za sigurnost u automobilskom svijetu već je desetljećima švedski Volvo, a u testnom primjerku redizajniranog S60 sigurnost kao nit vodilja još jače upada u oči. Jer, već tradicionalno robusnoj gradnji i sveobuhvatnim sigurnosnim elementima pridružila se najmodernija četa sigurnosnih pomagača. Gomila zračnih jastuka i elemenata aktivne sigurnosti podrazumijevaju se, a model je serijski opremljen City Safety sustavom koji pomaže spriječiti ili barem ublažiti nalet na vozilo ispred.

Dodatno, opremljen je upozorenjem na vozila mrtvom kutu, upozorenjem o nenamjernom prelasku bijele linije te prilagodljivim tempomatom s automatskim kočenjem. Sve te sigurnosne elemente vozač može isključiti, ako mu se učini da su previše revnosni. Ne čudi što je S60 na svim trestovima sigurnosti pobrao maksimalne ocjene te se izborio za titulu najsigurnijeg na tržištu.

Redizajn je Volvu S60 donio osvježen prednji dio, s novom maskom hladnjaka i novim svjetlima. Kozmetičke promjene učinile su ga još dopadljivijim. U interijeru i dalje vlada smireni skandinavski duh - čiste linije i uzorna ergonomija. U vožnji je udoban i agilan. Upravljač je direktan, 6-stupanjski automatski mjenjač brz. Odlična sjedala ne umaraju ni na dužim rutama.

Iako ima što ponuditi u žustrijem ritmu, testni S60 više voli ležerniju vožnju. Dizelski agregat od 163 KS dinamično povuče 1600 kg težak automobil, pa smo se iznenadili vidjevši da je ubrzanje do stotke deklarirano na 9,2 s. Činilo nam se brže. Švedska limuzina u D4 izvedbi te s automatskim mjenjačem košta od 283.660 kn, a u Summum verziji od 332.019 kn.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije