Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pažnja na cestu

Pazi, karton: Slovenci dobili neobično pojačanje u redovima prometne policije

Uskoro na cestama po Sloveniji bit će postavljeni kartonski policajci
Borut Zivulovic
15.01.2024.
u 16:49

Naši su susjedi krenuli u akciju suzbijanja ponašanja koja vozače ometaju u vožnji. Prvi je korak raspoređivanje kartonskih policajki u osam policijskih uprava, ne bi li osvijestile vozače da će i pravi plavci biti aktivniji

Zaputite li se ovih dana u Sloveniju, neka vas ne iznenadi povećan broj tamošnjih prometnih policajaca uz cestu. Početak prve nacionalne preventivne akcije „Fokus na cesti“ naši su susjedi Slovenci službeno obilježili primopredajom kartonske siluete policajke s radarom. Detalje o kampanji pojasnili su ravnateljica tamošnje Agencije za sigurnost prometa mag. Simona Felser i načelnik Odjela prometne policije mag. Ivan Kapun. Ova akcija trajat će do 21. siječnja, a druga takva ovogodišnja akcija slijedi tek između 30. rujna i 6. listopada. Cilj je promijeniti navike vozača kako bi se na minimum svele distrakcije koje utječu na njihovu koncentraciju tijekom vožnje. I nije upitna samo upotreba mobitela tijekom vožnje, iako je taj problem najizraženiji, kako u Sloveniji, tako i na našim cestama, ali i u drugim europskim zemljama.

VEZANI ČLANCI:

Slovenski će policajci, dakle, tijekom akcije pojačano nadzirati korištenje mobitela, ali obratit će pozornost i na druge prekršaje, posebno na ponašanja koja ometaju koncentraciju vozača na cesti. Tijekom vožnje, osim telefoniranja, opasno može biti i podešavanje raznih sustava u vozilu, poput radija, klime i multimedije, kao i konzumiranje hrane i pića, potom pušenje i šminkanje, pogotovo ako vozač koji se bavi navedenim stvarima istovremeno i vozi prebrzo. Siluete policajaca s radarom trebale bi trgnuti vozače, potaknuti ih da voze pažljivije i poštivajući prometne propise, budući da neće odmah shvatiti da pred njima nije pravi policajac, 'plavac' od krvi i mesa. Kartonske policajke s radarom predane su na korištenje osam slovenskih policijskih uprava. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije