Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAN LJUBAZNOSTI U PROMETU

Prvi put nakon 12 godina manje savjesnih vozača na ulicama

ljubaznost-txt.jpg
Arhivska fotografija
16.06.2008.
u 13:26

Prošlog je utorka, 3. lipnja, dvanaestu godinu zaredom provedena akcija Dan ljubaznosti u prometu. Akcija se odvija u organizaciji Odjela za sigurnost cestovnog prometa u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba i AK Siget. Cilj akcije je poticanje tolerantnijih odnosa između vozača i pješaka te poticanje vozača da poštuju prednost pješaka na pješačkim prijelazima.

Od ukupno 19.202 evidentirana vozača tijekom provođenja akcije njih 51 posto propustilo je pješake na pješačkom prijelazu. U odnosu na rezultate akcije iz 2007. godine, broj savjesnih vozača tako je smanjen za 5,53 posto.

Osim toga, ove je godine prekinut neprestani rast broja savjesnih vozača. Prve godine održavanja akcije broj savjesnih vozača iznosio je 36 posto, a svake se godine povećavao, pa je prošle godine iznosio 56,53 posto.

Deset nasumce odabranih savjesnih vozača, koji nisu evidentirani zbog prometnih prekršaja, bit će nagrađeno i pismeno pohvaljeno na prigodnoj svečanosti u Turističkoj zajednici Grada Zagreba.

(NaM)


Na snagu stupa novi Zakon o sigurnosti prometa

Novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama stupa na snagu u utorak 17. lipnja. Najteži prekršaji, koji donose tri kaznena boda, novčanu kaznu od 5000 do 15.000 kuna ili kaznu zatvora od 60 dana jesu sljedeći:
- prekoračenje brzine izvan naselja više od 50 km/h
- odbijanje provjere na alkohol, droge ili lijekove "trigonike" nakon sudjelovanja u prometnoj nesreći
- upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola više od 1,5 promila
- upravljanje vozilom prije stjecanja prava na upravljanje
- upravljanje vozilom "pod zabranom"

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije