Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraživanje

Profili na Facebooku mogu otkriti mentalna oboljenja korisnika

facebook
Patrick Seeger/DPA/PIXSELL
27.01.2013.
u 18:28

Aktivnost na društvenim mrežama dobro funkcionira kao alat psihološke analize

Profil na Facebooku može otkriti znakove mentalne bolesti korisnika koji ne moraju izaći na vidjelo u razgovoru s psihijatrom, otkriva novo istraživanje Elizabeth Martin, doktorandice Sveučilišta u Missouriju, prenosi CBS News. Martin objašnjava kako aktivnost na društvenim mrežama dobro funkcionira kao alat psihološke analize jer otklanja neke probleme povezane sa samoočitovanjem pacijenta.

- Na primjer, upitnici obično ovise o sjećanju osobe, koje može ali i ne mora biti točno - objašnjava Martin.

Njezina je ekipa angažirala više od 200 studenata da ispune upitnike u kojima su procijenili svoju razinu ekstraverzije, paranoje, uživanja u društvenim odnosima i prihvaćanje neobičnih uvjerenja. Studenti su zamoljeni da odu na Facebook i blokiraju neke podatke i aktivnosti na svojim profilima prije no što im profile pregledaju znanstvenici. Na taj su način znanstvenici mogli utvrditi kako se ispitanici prirodno izražavaju.

- Čak i one aktivnosti na Facebooku koje su odlučili sakriti otkrile su aktivnosti i njihovom psihološkom stanju - objašnjava Martin.

Istraživanje je pokazalo da ispitanici koji ne uživaju u društvenim interakcijama redovito imaju manje prijatelja na Facebooku, dijele manje fotografija i rjeđe komuniciraju na toj mreži. Oni koji su odlučili blokirati više aktivnosti i podataka na svom profilu skloniji su prihvaćanju čudnih uvjerenja te pokazuju veći stupanj paranoičnosti.

>> Skupio milijun lajkova: Hoće li prijateljica doista spavati s njim?

Komentara 7

Avatar oris2
oris2
18:54 27.01.2013.

u svakom slucaju to je jos jedan pritisak da izlozis sto vise od privatnosti strancima

Avatar Vucibatina
Vucibatina
19:18 27.01.2013.

Kriza indentiteta

Avatar M O L O T O V
M O L O T O V
18:58 27.01.2013.

Pa otvori profil na Twiteru...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije