Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Od sada u Hrvatskoj

FOTO Hrvatsko osiguranje uvelo procjenu štetu pomoću umjetne inteligencije: Nema papira, sve je gotovo za tri minute

Zagreb: Predstavljanje inovativne tehnologije procjene štete na vozilima temeljene na umjetnoj inteligenciji
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/16
14.11.2023.
u 12:38

Croatia osiguranje uvodi automatiziranu procjenu šteta temeljenu na umjetnoj inteligenciji u kojoj cjelokupni postupak bez izlaska vozača iz automobila traje šest do osam minuta

Svaki sudar je stres, pa i onaj koji za posljedicu ima samo manju materijalnu štetu na vozilu. Samo odlazak na procjenu koja traje od 30 minuta 45 minuta oduzima dosta vremena. Zbog toga Croatia osiguranje uvodi automatiziranu procjenu šteta na vozilima uz pomoć koje će vozač cjelokupni postupak procjene štete moći obaviti u roku od šest do osam minuta. Sama procjena štete na vozilu temeljena na umjetnoj inteligenciji bit će moguća za manje od tri minute, a Croatia osiguranje kao tržišni i digitalni lider na našem tržištu osiguranja ovakvu automatiziranu procjenu šteta uvodi kao prvo osiguravajuće društvo u Europi. Vozač neće trebati ispunjavati papirnate formulare već će po digitalnoj prijavi i učitavanjem QR koda dobiti pristup platformi gdje će umjetna inteligencija s pomoću kamera snimiti cijeli automobil, detektirati štetu i obaviti kalkulaciju popravka. Riječ je o sofisticiranom digitalnom sustavu koji povezuje rad rotacione 360° mehaničke platforme, videoopreme i kalkulacijskog sustava za oštećenja i kalkulaciju popravka, sve s ciljem ubrzavanja procesa i povećanja preciznosti procjene štete.

Vozači uopće ne trebaju izići iz vozila, a šteta se procjenjuje za manje od tri minute, što je pet puta brže od dosadašnjeg klasičnog načina procjene štete.

– Proces prijave, procjene i obrade štete kreće prijavom štete putem QR koda i taje samo nekoliko minuta bez potrebe fizičkog popunjavanja papirnate dokumentacije. Zatim slijedi procjena štete na rotacionoj 360°platformi, a sve bez izlaženja iz vozila, u trajanju od maksimalno tri minute. Tijekom procjene, sustav aktivno komunicira s korisnikom obavijestima na ekranu. U isto se vrijeme AI rješenjem obavlja prepoznavanje vozila i oštećenja te se po završetku rotacije platforme izrađuje kalkulacija popravka vozila koju će zaprimiti u realnom roku – pojasnila je Vesna Sanjković, direktorica Sektora za upravljanje naknadama šteta u Croatia osiguranju.

VEZANI ČLANCI:

Sustav se oslanja na tehnološki već implementiranu prijavu štete putem QR koda koja Croatijinim klijentima omogućuje brzu i samostalnu prijavu štete u samo nekoliko minuta bez papirologije.

– U zadnje tri godine u digitalizaciju smo uložili više od 33 milijuna eura, a ovo rješenje još je jedan iskorak na hrvatskom i europskom tržištu. Želimo osigurati da naši klijenti u najkraćem roku dobiju najkvalitetniju uslugu, a tehnologija nam to danas omogućuje – rekao je Davor Tomašković, predsjednik uprave Croatia osiguranja.
U novo procjenilište u zagrebačkoj Drmićevoj ulici i razvoj AI platforme za prijavu i procjenu štete investirano je 400.000 eura. Projekt je realiziran u godinu dana,  uz angažman stručnjaka iz CO i u suradnji s tvrtkama Solera, Alfa-Kov, Avitech i I. B. Tehnologija.
– Naše novo procjenilište, dio kojeg je i ova napredna platforma temeljena na umjetnoj inteligenciji, samo je jedan od primjera našeg rada na stvaranju dodatne vrijednosti za naše klijente uz brzu i sigurnu isplatu šteta – rekao je Vančo Balen, član uprave Croatia osiguranja.

VIDEO Testiranje – Kineski SUV Forthing T5 Evo

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije