Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dok su zimski uvjeti

Nijemci zimi zabranjuju gume kakve voze hrvatski vozači: I ostale zemlje slijedit će primjer?

Ilustracija
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/3
29.11.2023.
u 09:08

U Njemačkoj od 31. listopada 2024. pod zimskom opremom će se smatrati samo gume koje uz oznaku M+S imaju simbol pahulje i tri planinska vrha

Obvezno korištenje zimske opreme na motornim vozilima nije u svim državama Europske unije riješeno istovjetno, što je i logično, jer nisu isti vremenski uvjeti zimi na jugu Španjolske i na sjeveru Švedske No, na razini EU nisu unificirani ni propisi koji se odnose na samu zimsku opremu, pa se u nekim državama traži minimalni utor kod zimskih guma od 5 mm, a u nekima 1,6 mm.
U Hrvatskoj je zimska oprema obvezna na zimskim dionicama javnih cesta od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja iduće godine i to bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika. Dakako, zimska je oprema obvezna na svim cestama bez obzira na datum ako su na proglašeni zimski uvjeti, a pod zimskim uvjetima se podrazumijevaju takvi uvjeti kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica.

U Hrvatskoj se pod zimskom opremom motornih vozila podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače. Dubina utora po gaznoj površini zimskih guma (M+S) mora biti najmanje 1,6 mm.

Foto: Continental


Oznaka M+S označava "mud + snow", odnosno u prijevodu "blato i snijeg". No, nisu sve gume s oznakom M+S zimske gume, već prave zimske gume imaju i oznaku 3PMSF (three-peak mountain snow flake), odnosno oznaku planine s tri vrha i pahulju koju neki nazivaju i "alpski simbol". No, i cjelogodišnje gume mogu imati tu oznaku. Jednostavnije, oznaka 3PMSF znači da je guma prikladnija za zimske uvjete od gume s oznakom M+S. Odnosno, takva je guma prošla rigoroznije testove u zimskim uvjetima.
Upravo stoga su Nijemci još 2017. godine odlučili da će na razini savezne države od 31. listopada 2024. pod zimskom opremom smatrati samo gume s oznakom 3PMSF.

To je svakako put ka unificiranju oznaka guma koje se mogu koristiti u zimskim uvjetima na europskim cestama, a praksu Njemačke će vjerojatno slijediti i ostale europske države.

 

U Hrvatskoj je kazna za vozača koji vozi bez zimske opreme 130 eura. U Njemačkoj nije obvezna zimska oprema određena datumski, već samo situacijski. Pa tako ako su na cesti zimski uvjeti vozilo se može kretati samo uz zimske gume (zasad M+S), a od 31.10.2024. uz oznaku 3PMS. Kazne su: 60 eura ako se vozi na ljetnim gumama, 80 eura ako ometa druge sudionike u prometu i 100 eura ako ugrožava druge sudionike u prometu. 

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar Svračak
Svračak
12:37 29.11.2023.

Oni će to napraviti tek za godinu dana i dati prijelazni rok za one koji već imaju stare MS gume. Do tada tko živ, tko mrtav.

DU
Deleted user
11:59 29.11.2023.

Ma kakve obaveze jednostavno ne moraš imati zimske gume ali u slučaju nezgode itd osiguranje ne pokriva štetu pa tko voli nek izvoli.

TO
Tomisl
11:36 29.11.2023.

Njemačka je postala luda kuča.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije