Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sisak

Na 3. utrci solarnih automobila najbolja momčad iz Zadra

3. utrka solarnih autmobila
Foto: Nikola Ćutuk/PIXSELL
1/12
06.06.2015.
u 12:28

Riječ je o vozilima koja su izradili učenici srednjih škola

U Sisku je održana 3. utrka solarnih automobila, u organizaciji Tehničke škole. Riječ je o vozilima koja su izradili učenici srednjih škola. Pobijedila je momčad Strukovne škole Vice Vlatkovića Zadar, druga je bila momčad Srednje škole Novska, a treća Tehnička škola Kutina.

Natjecalo se ukupno deset ekipa hrvatskih strukovnih škola. Uz najbolje tri tu su bile i Tehnička škola Sisak, Srednja strukovna škola Velika Gorica, Elektrotehnička i prometna škola Osijek ,Industrijsko obrtnička škola Slavonski Brod, Elektroindustrijska i obrtnička škola Rijeka, Srednja škola Slunj i Strukovna škola Gospić.

Na prvoj utrci nastupilo je četvero bolida, kada je pobijedila TŠ Sisak, na lanjskoj je već bilo sedam ekipa a pobjednici su bili iz Slavonskog Broda, dok su za iduću godinu najavljene i nove eikpe iz Hrvatske, ali i
Slovenije.

"Ove godine smo poboljšali  naš automobil,  radili smo na sustavu kočenja i upravljanja te potrošnji struje. Ne može se opisati koliko je ovakav način rada značajan za učenike. Njih to jako zanima, oni stvaraju gotov proizvod i daleko je to od klasične anstave", rekao nam je Željko Spajić, strukovni nastavnik Industrijsko obrtničke škole Slavonski Brod.

Ukupno je 86 učenika te škole radilo na bolidu, od elektrostrojara, preko automehaničara do bravara. "Sada svi oni imaju određenu prednost na tržištu rada, imaju neka nova znanja. Jučer smo gledali industrijske električne automobile na izložbi u Sisku, a do njih se dolazi upravo preko ovakvih naših bolida. Bez znanja ne možee doći u priliku raditi na Tesli ili Toyoti", kazuje Spajić.

Po prvi put na utrci ove godine nastupila je i momčad Srednje škole Novska, s vozačom Eugenom Hraniteljem. I odmah su bili drugi. "Automobil smo radili zadnjih mjesec dana. Naime, tek tada smo u školi
osposobili radionu i odmah počeli s ovim projektom. Velik je bio interes učenika, a dobro je i što je velik interes javnosti za rezultatom njihova rada", rekao je zadovoljni mentor Ivan Zelenika.

U realizaciji utrke uz Tehničku školu Sisak, kao nositelja, potporu su dali Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost,
Sisačko-moslavačka županija i Grad Sisak.

>> Izložba i utrka solarnih i hibridnih automobila

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije