Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vojna industrija

Rusi razvijaju 'zrakohopter' s jednim posebnim svojstvom: 'To je Sveti gral...'

Frigate
Foto: Kronstadt Group
02.08.2017.
u 12:29

Dvotonski dron bit će konstruiran 2020. godine, a sedmotonska verzija bit će izrađena 2023. godine

Ruski vojni proizvođač Kronstadt izradio je leteći model višenamjenskog drona Frigate, koji kombinira karakteristike helikoptera i zrakoplova, rekao je potpredsjednik uprave tvrtke.

- Kronstadt je stvorio dron koji može letjeti i kao zrakoplov i kao helikopter. Zahvaljujući toj mogućnosti, domet mu je povećan tri puta u odnosu na helikopterski dron - rekao je Vladimir Voronov danas za Sputnik.

Istaknuo je da ovaj dron može poletjeti kao helikopter i potom letjeti kao helikopter, što omogućuje manju potrošnju goriva.

- Letjelica s vertikalnim polijetanjem Sveti je gral modernog zrakoplovstva. AgustaWestland i Lockheed Martin, kao i drugi lideri u zrakoplovnoj industriji, rade na tome - dodao je Voronov.

Dvotonski dron bit će konstruiran 2020. godine, a sedmotonska verzija bit će izrađena 2023. godine. Kronstadt također radi na izviđačkom dronu Orion, koji će biti ponuđen za izvoz.

Komentara 3

DU
Deleted user
13:16 02.08.2017.

Zrakoplove dijelimo na aerodine i aerostate. Aerostati su baloni i drizabli, aerodini su avioni i zirodini. Tako da ovakav zrakoplov ne može biti zrakokopter, nego recimo, aviokopter.

Avatar roker
roker
09:34 14.10.2017.

Nedostatak zrakoplovne kulture i znanja kod nas je impresivna pa i ministar obrane izgovara heliHoptera i autor ovog uratka i svi lektori u večernjaku su desetljećima u prošlosti jer su smislili novu složenicu zrakoHopter;))). Na stranu činjenica da avion nazivamo zrakoplovom što je naziv za sva tijela koja lete pa tako se zrakoplovstvo sastoji od zrakoplova i helikoptera umjesto aviona i helikoptera. Dakle,avion nije srpska riječ pa ne izmišljajte gluposti samo da bi se razlikovali...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije