Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova tehnologija

Američki vojni brod lansirao prvi zrakoplov elektromagnetskim katapultom

USS Gerald R. Ford
Foto: US Navy
1/6
01.08.2017.
u 12:20

Nosači zrakoplova zadnjih su 60 godina lansirali zrakoplove koristeći parne katapulte

Brod američke mornarice USS Gerald R. Ford prvi je put lansirao i vratio borbeni zrakoplov koristeći elektromagnetski katapult.

Kako piše New Atlas, zrakoplov F/A-18F Super Hornet s pilotom Jamiejem Struckom lansiran je 28. srpnja s ovog broda na nuklearni pogon pomoću EMALS-a (elektromagnetskog lansirnog sustava), a sletio je pomoću sustava AAG.

Nosači zrakoplova zadnjih su 60 godina lansirali zrakoplove koristeći parne katapulte, koji su složeni i zahtijevaju veliku posadu. EMALS je pouzdaniji, jednostavniji za održavanje i ima veći energetski lansirni kapacitet od prijašnjih sustava.

AAG pak zamjenjuje konvencionalni žičani sustav za zaustavljanje zrakoplova, koji se koristi kako bi zrakoplov mogao sletjeti na relativno malu pistu broda. I EMALS i AAG izradila je tvrtka General Atomics.

Komentara 28

DU
Deleted user
15:08 01.08.2017.

Bravo za amere. Uspjeli su nešto napraviti a da to zaista radi. Još da za razvoj nisu potrošili milijarde dolara i ostatak amerike bi im bio zahvalan. Bar onaj dio koji zarađuje svoje novce poput farmera radnika.

DU
Deleted user
14:20 01.08.2017.

Amerika je Amerika.... rusofili na socijali i tableticama

DU
Deleted user
05:19 02.08.2017.

Avione lansira puno brže od onog parnog katapulta, nema cijevi da hrđaju, da ih treba farbati, mijenjati, brtviti ... sve je na nosaču električno! Iz dva atomska reaktora dobiva se struja za cijeli brod, svakih 20 i nešto godina treba ga puniti novim gorivom, ,, a technological breakthrough,, ... Almost Bravo, but not quite: it cost too much to achieve all this, and too long ... and it is unknown how an elctromagnetic pulse would affect this all electric marvel. Tko zna kako je taj problem riješen!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije