Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dizel tih i štedljiv

Isprobali smo dva nova Opelova motora

Opel
Opel
08.09.2013.
u 17:00

Dva nova srednje velika motora ugrađivat će se u više njihovih modela poput Astre, Zafire Tourer, Cascade...

U sklopu Opelovog plana predstavljanja čak 13 novih motora do 2016. godine, isprobali smo dva nova srednje velika motora koji će se ugrađivati u više njihovih modela poput Astre, Zafire Tourer, Cascade... Radi se o dva četiricilindraša, modernom turbobenzinskom 1,6-litrenom SIDI (engleska kratica za paljenje pomoću svjećica i izravno ubrizgavanje) koji razvija 170 KS i 1,6-litrenom CDTI turbodizelašu sa 136 KS.

Manje trošarine

Oba smo motora isprobali u Zafiri Tourer. Sa dizelašem smo se vozili od Beča do tvornice u mađarskom Szentgotthárdu oko 200 km autocestom i potrošnja nam je iznosila 6,1 l/100 km. Motor je tih i uglađen, a okretni moment od 320 Nm dostupan već od 2000 o/min osigurava dovoljno snage u svim režimima vožnje. Službeno, prema tvorničkim podacima prosječna potrošnja iznosi 4,1 l/100 km, a ispust CO2 je odličnih 109 g/km što će donijeti i manju trošarinu.

Razvoj motora je dug i zahtjevan. Primjerice, dizelski je motor 40 Opelovih inženjera u njihovom razvojnom centru u talijanskom Torinu razvijalo četiri i pol godine. Mukotrpan je to posao koji mora pomiriti razne zahtjeve, od male potrošnje, najmanje moguće buke, do trajnosti.

Rekord u klasi

Benzinac od 170 KS puca od snage i osjeti se bitna razlika u odnosu na dosadašnje Opelove turbobenzince koji su ipak malo kaskali za konkurencijom. Novi motor razvija 280 Nm okretnog momenta već od 1650 o/min, što je rekord u klasi. Zbog toga zaista vozaču daje komociju u vožnji. Iako se može voziti sportski, prije svega je napravljen za maksimalan komfor.

>> Opel Insignia najaerodinamičnija limuzina u segmentu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije