Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Noviteti iz kineske radionice smartfona

Glavni konkurent Applea i Samsunga lansirao novu seriju pametnih telefona s tri nova uređaja

Xiaomi
Foto: Xiaomi
1/3
21.03.2022.
u 23:07

Xiaomi predstavio seriju 12 svojih flagship pametnih telefona, a uz to i novi pametni sat te slušalice

Xiaomi, kineski proizvođač pametnih telefona, ustoličio se na trećem mjestu godišnje ljestvice najprodavanijih smartfona, nakon Samsunga i Applea, dok je lani u drugom tromjesečju bio čak i drugi na svijetu po broju prodanih uređaja. Xiaomi svoju poziciju u vrhu može djelomično zahvaliti i padu Huaweia, također kineskog proizvođača, koji je zbog američkih sankcija odnosno uskraćivanjem implementacije Googleova operativnog sustava Androida izgubio udjele na tržištima izvan Kine.

Ono što ove godine nudi Xiaomi jest Serija 12 odnosno - Xiaomi 12 Pro, Xiaomi 12 i Xiaomi 12X za koje se nada da će prevagnuti kod korisnika koji traže najbolje performanse. Budući da se bitka među smartfonima odvija poglavito na terenu kvalitete kamere i videa i njihovih naprednih mogućnosti to i jest prvo što ističu u predstavljanju mobitela.

Xiaomijeve serije 12, kažu u Xiaomiju, donose poboljšanja u AI algoritmu, procesorskoj snazi i sveobuhvatnom doživljaju. Ističu da to korisnicima omogućava snimanje u studijskoj kvaliteti bez obzira na to radi li se o zahtjevnim uvjetima osvjetljenja ili pokretnim objektima. Sva tri modela imaju trostruki set kamera za svestrano snimanje, s masivnom glavnom širokokutnom kamerom rezolucije 50 MP, s mogućnosti snimanja u rezoluciji 8K na Xiaomi 12 Pro i Xiaomi 12. Xiaomi 12 Pro ističe se trostrukom kamerom rezolucije 50 MP, s ugrađenim ultravelikim glavnim senzorom Sony IMX707. Taj senzor sposoban je uhvatiti veliku količinu svjetlosti i omogućuje napredne mogućnosti fotografiranja s većim brzinama fokusa i povećanom preciznošću boja. Xiaomi 12 i Xiaomi 12X imaju ultraširokokutnu kameru rezolucije 13 MP, koja u kombinaciji s telemakro kamerom rezolucije 5 MP omogućuje snimanje života iz različitih perspektiva.

Osim impresivnog hardvera, Xiaomi 12 Pro i Xiaomi 12 unapređuju i Xiaomijeve vlastite algoritme umjetne inteligencije. Te inovacije korisniku olakšavaju snimanje čak i pri slabom osvjetljenju ili snimanju pokretnih objekata. Xiaomi ProFocus inteligentno identificira i prati objekte, sprečavajući zamućenje ili snimke izvan fokusa pokretnih ili prekrivenih objekata. Ta poboljšanja uključuju i mogućnost automatskog fokusiranja očiju i lica. Ultra Night Video koristi Xiaomijeve vlastite algoritme za snimanje videa čak i pri ekstremno slabom osvjetljenju, što znači da će i slabiji snimci biti jasniji nego ikad. Dostupna na sva tri uređaja, značajka One-click AI Cinema nudi brojne kreativne opcije za vrhunsko uređivanje videa, kao što su Parallel World, Freeze Frame Video i Magic Zoom. Xiaomi serije 12 ima napredne QualcommSnapdragon mobilne platforme. Xiaomi 12 Pro i Xiaomi 12 mogu se pohvaliti procesorom Snapdragon 8 Gen 1 – Qualcommovom najnaprednijom mobilnom platformom.

Uz kvalitetnu kameru, trajanje baterije i brzina punjenja bitne su odrednice za kupnju, a u Xiaomiju tvrde da su njihovi flagshipi dorasli i najzahtjevnijim korisnicima. Kako bi uređaji Xiaomi serije 12 osigurali profesionalna kinematografska i zabavna iskustva tijekom cijelog dana, u njih je implementirana nova razina brzine punjenja i sigurnosti. Xiaomi 12 Pro dolazi s brzim 120 W punjenjem Xiaomi HyperCharge, koje bateriju kapaciteta 4600 mAh potpuno napuni za samo 18 minuta koristeći način rada Boost. Xiaomi 12 Pro donosi mogućnosti punjenja nove generacije, u skladu sa zahtjevima korisnika 2. Xiaomi 12 i Xiaomi 12X u svoja kompaktna kućišta imaju ugrađene baterije kapaciteta 4500 mAh. Oba uređaja podržavaju žičano 67 W turbo punjenje za brzo napajanje. Xiaomi 12 Pro i Xiaomi 12 podržavaju i 50 W bežično punjenje i 10 W obrnuto punjenje. Xiaomi 12 Pro i Xiaomi 12 koriste tehnologiju Xiaomi AdaptiveCharge, s pametnim algoritmom punjenja koji uči i prilagođava se navikama punjenja, što produljuje vijek trajanja baterije.

Sva tri modela udobno prianjaju uz dlan a tanje baterije velikog kapaciteta i uži razmak u grebenu štede prostor unutar uređaja. Zaslon Xiaomi 12 Pro dijagonale 6,73 inča uvučen je u srednji okvir sa sofisticiranim 3D oblinama. U međuvremenu, 6,28-inčni zaslon modela Xiaomi 12 i Xiaomi 12X širok je samo 69,9 mm te je naglašen glatkim krivuljama za savršeno pristajanje u ruci 3. Sva tri uređaja dostupna su u sivoj, ljubičastoj i plavoj boji. Xiaomi 12 Pro dolazi u dvije varijante, 8 GB + 256 GB, 12 GB + 256 GB, i bit će dostupan po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 999 dolara. Xiaomi 12 dolazi u tri varijante, 8 GB + 128 GB, 8 GB + 256 GB, 12 GB + 256 GB, a preporučena cijena je od 749 američkih dolara. Xiaomi 12X dolazi u dvije varijante, 8 GB + 128 GB, 8 GB + 256 GB i bit će dostupan po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 649 dolara.

Zajedno sa serijom mobilnih telefona Xiaomi 12, Xiaomi je predstavio seriju pametnih satova - Xiaomi Watch S1 seriju te slušalica - Xiaomi Buds 3T, a cijena im je 199 dolara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije