Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Noviteti

Evo što se mijenja kod poreza na cestovna motorna vozila

tehnički pregled
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
14.09.2017.
u 12:14

Izjednačava se kriterij godina starosti za utvrđivanje i naplatu poreza

Hrvatska Vlada danas je u saborsku proceduru uputila izmjene Zakona o lokalnim porezima kojima odgađa početak uvođenja poreza na nekretnine, koji je u sklopu porezne reforme bio predviđen za početak iduće godine.

A predloženim izmjenama Zakona o lokalnim porezima uvodi se i promjena kod obuhvata poreza na cestovna motorna vozila. Naime, porez na cestovna motorna vozila, kao jedan od lokalnih poreza, plaćaju vlasnici osobnih automobila i motocikala jednom godišnje prilikom registracije, odnosno ovjere produženja važenja prometne dozvole, a utvrđuje se ovisno o godini starosti i snazi motora izraženoj u kilovatima (kW).

Za osobne automobile porez na cestovna motorna vozila plaća se do deset godina starosti, dok za motocikle nema starosnog ograničenja. Takvo zakonsko rješenje preuzeto je iz ranije važećeg zakona koji je uređivao plaćanje poreza na cestovna motorna vozila, a koje se primjenjivalo od 2001. godine. Stoga se radi postizanja jednakog načina oporezivanja svih prijevoznih sredstava (osobnih automobila i motocikala), sada izjednačava kriterij godina starosti za utvrđivanje i naplatu poreza na cestovna motorna vozila te se porez utvrđuje i naplaćuje za sva cestovna motorna vozila do deset godina starosti.

Komentara 13

Avatar links
links
13:36 14.09.2017.

kupiš auto, platiš porez, sva davanja i onda još 10 godina plaćaš porez jer eto... imaš auto... genijalni kapitalizam u ponom sjaju, otimaj, harači, kradi...

DA
dado56
13:13 14.09.2017.

još malo sa ovakvim porezima i trošarinama vozni park ide prema 15g prosjeka starosti... strašno

ST
stefj
13:57 14.09.2017.

Au, kakvo porezno rasterećenje... Vlasnici motora starijih od 10 godina više ne plaćaju porez. To će spasiti zemlju...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije