Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oldtimeri

Prekrasni Citroënov klasik koji je nezasluženo završio u sjeni

Citroën CX
Foto: Njuškalo
1/2
24.09.2017.
u 11:00

Nasljednik DS-a kao najveći model u Citroënovoj ponudi predstavljen je 1974. godine, a karakterizira ga prekrasan fastback aerodinamični dizajn Roberta Oprona

Citroën je u svojoj povijesti proizveo niz legendarnih modela automobila. Najčešće se ističu DS ("Žaba"), 2CV ("Spaček") i SM, dok je, nezasluženo, pomalo u sjeni završio CX.

Nasljednik DS-a kao najveći model u Citroënovoj ponudi predstavljen je 1974. godine, a karakterizira ga prekrasan fastback aerodinamični dizajn Roberta Oprona, koji je već u sličnom obliku primijenjen na manjem GS-u, ali je zapravo tek na CX-u zablistao u punom sjaju. Naravno, jedna od glavnih prodajnih točaka CX-a bila je i vrhunska udobnost zahvaljujući slavnom Citroënovom hidrauličkom ovjesu. Neki entuzijasti CX zapravo smatraju posljednjim "pravim Citroënom" prije nego je tvrtku preuzeo Peugeot, što svakako podiže njegovu važnost i značaj u automobilskoj povijesti.

Nažalost, CX nije baš čest na našim cestama, pogotovo u dobrom stanju. Na Njuškalu smo našli dva primjerka. Jedan iz prve serije, koju je lako prepoznati po metalnim branicima, nalazi se u Zagrebačkoj županiji i prodaje se po cijeni od samo 3753 kuna, koja čak nije ni fiksna, ali ovaj CX nije baš u sjajnom stanju. Kako vlasnik ističe, auto je spašen od preše za projekt obnove koji nikad nije zaživio i nema papire. U svakom slučaju, ovaj primjerak iz 1979. godine predstavlja ogroman potencijal za nekoga tko je voljan uložiti malo novca i truda.

Foto: Njuškalo/UESyndication/PIXSELL

Drugi CX je redizajnirani model iz 1987. godine, koji je u odnosu na prvu seriju izgubio nešto čistoće i elegancije, pa i osebujnosti, ali je ovdje u dosta boljem stanju. Nalazi se u Zagrebu, registriran je do srpnja 2018. godine, a prodaje se za 13.500 kuna.

Foto: Njuškalo/UESyndication/PIXSELL

Komentara 1

KT
komen_tar
11:27 24.09.2017.

Ajkuka mocna!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije