Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stručnjaci savjetuju

Božićne zvijezde: kako da ovaj simbol najljepšeg doba godine potraje mjesecima

Foto: Shutterstock
1/3
25.12.2023.
u 08:00

Božićne zvijezde treba držati u toplom, osvijetljenom prostoru, daleko od propuha. Idealna temperatura za ove biljke je između 15 i 22 stupnja, što ih čini pogodnim za spavaće i dnevne sobe

Uz božićno drvce, još je jedna biljka prepoznatljiv simbol ovog, najljepšeg doba godine. Već desetljećima su, naime, i šareni listovi božićnih zvijezda (poinsetija) dio blagdanskog ugođaja. No, iako ih povezujemo s Božićem, božićne zvijezde zasjaju tjednima prije te mogu trajati mjesecima nakon Božića. Naravno, uz pravilnu njegu pa su stručnjaci za božićnu zvijezdu iz organizacije Stars for Europe podijelili savjete kako ove biljke tjednima održati u najboljem mogućem izdanju. Prije svega, božićne zvijezde treba držati u toplom, osvijetljenom prostoru, daleko od propuha. Idealna temperatura je između 15 i 22 stupnja, što ove biljke čini pogodnim za spavaće i dnevne sobe. Božićnoj zvijezdi treba puno svjetla, što znači da joj u zimskim mjesecima odgovara smještaj uz prozor okrenut prema jugu. Propuh je jedan od neprijatelja božićne zvijezde pa treba birati lokaciju na kojoj propuh neće zahvatiti biljku koja voli toplinu i svjetlost, budući da potječe iz tropskog Meksika. Izložite li božićnu zvijezdu propuhu, vjerojatno će početi gubiti lišće.

VEZANI ČLANCI:

Drugi neprijatelj božićne zvijezde prevelika je količina vlage. Ovu je biljku bolje zalijevati češće s manjom količinom vode nego da ju odjednom zalijete s prevelikom količinom vode, pa još ostavite s tim viškom vode u posudi. Pojednostavljeno, bolje da joj je zemlja češće suha, nego prevlažna. Božićne zvijezde zahtijevaju različite količine vode ovisno o lokaciji, sobnoj temperaturi i veličini posude. Za standardnu posudu promjera 13 cm nije potrebno više od male čaše vode, tj. oko 0,2 litre. Mini božićnim zvijezdama dovoljna je jedna mala čaša vode. Višak vode koji se nakon 10 minuta još uvijek nalazi u tegli za cvijeće treba ukloniti.

Božićne zvijezde, dakle, treba zalijevajti tek kada je tlo osjetno suho. Ako je biljka blizu radijatora, to će možda biti potrebno učiniti svaki dan. U suprotnome, svaki drugi ili treći dan provjerite je li joj zemlja presuha. Također, u manjim posudama zemlja se osuši brže nego u većima pa će manje biljke trebati češće zalijevati. Ono što dodatno možete učiniti za svoju božićnu zvijezdu jest ‘servirati’ joj jednom tjedno tekuće gnojivo namijenjeno kućnim biljkama. Više o tome kako se brinuti za božićnu zvijezdu pročitajte ovdje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije