Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
može biti i opasna

Omiljena blagdanska biljka, no nije uvijek bezazlena: S ovim savjetima s lakoćom ćete se brinuti o božićnoj zvijezdi!

Shutterstock
19.12.2023.
u 06:00

Na dijelovima kože koji dođu u dodir s otrovnim sokom biljke nastaju prištevi, a ako dođe do kontakta s oštećenom kožom i očima, nastaju jaki bolovi

Božićna zvijezda jedan je od najčešćih ukrasa u obiteljskim domovima s dolaskom božićnih blagdana. No, s novim cvijetom uvijek dolazi i nova odgovornost jer nije sve cvijeće bezopasno i bezazleno. S božićnom zvijezdom, osim što je jako teška za održavanje, morate paziti i kako rukujete s njom. Donosimo vam nekoliko savjeta kako izbjeći neželjene efekte, a kako je istovremeno, što dulje održati na životu, piše House Beautiful

Pustite je da se aklimatizira: Prilagodba je važna za opstanak, znali su to još i prvi ljudi. Umjesto da božićnu zvijezdu odmah direktno iz automobila odložite na svoj omiljeni stolić u dnevnom boravku, prije toga je ostavite u hodniku da se aklimatizira. Treba je postepeno unositi u kuću, a najednom iz hladnog prostora prebaciti u toplu prostoriju.

VEZANI ČLANCI:

Pazite da joj ne postane prevruće: Optimalna temperatura za božićnu zvijezdu je između 15 i 20 Celzijevih stupnjeva. Znači - ne voli previše hladnoće, ali ne voli ni previše topline. Dakle, niti slučajno je nemojte držati uz radijator jer je to za nju jednako štetno kao da je ostavite na balkonu.

Ne voli suho, ali ni pretjerano mokro: Ako biljke zalijevate odozgo, sigurno ste se pitali zašto im drugi ljudi vodu nadolijevaju u tanjurić. Naime, zalijevanje odozgo uzrokuje taloženje hranjivih tvari na korijen, što dovodi do truljenja biljke. Što je onda rješenje? Preporučuje se, dakle, svaka tri dana podložak napuniti vodom te nakon nekog vremena, kad već upije koliko treba, izliti višak koji zvijezda nije upila.

Pazite na nju, ali pazite se i vi: Iako ju je lijepo vidjeti, osim što traži puno ljubavi i pažnje, trebate i vi biti na oprezu. Naime, božićna zvijezda je otrovna. Njezin otrovni sok koji se izlučuje iz oštećenih listova izgleda poput mlijeka. Na dijelovima kože koji dođu u dodir s tim otrovnim sokom nastaju prištevi, a ako dođe do kontakta s oštećenom kožom i očima, nastaju jaki bolovi. Među simptomima trovanja božićnom zvijezdom su ozljede usne šupljine i probavnog sustava, osip, otečenost oko očiju i usta, povraćanje, jako slinjenje i slabost.

Božićna bajka! Ova kuća ima čak 50 000 božićnih lampica i svi su dobrodošli posjetiti je! 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije