Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova pravila

Za prometni prekršaj u EU kazna vam stiže poštom

promet
Foto: Saša Despot/Žurnal24/PIXSELL
1/2
24.11.2013.
u 19:45

Vozite li prebrzo u Austriji, njihova će policija u bazi podataka MUP-a doći do vaše adrese i poštom poslati kaznu

Više nema mogućnosti izbjegavanja kazni za osam najčešćih prometnih prekršaja koje počinimo u državama Europske unije, jer će one prekršiteljima stizati na kućnu adresu u Hrvatskoj. Riješeno je to novim prometnim pravilima na razini Unije koja će omogućiti učinkovitije kažnjavanje vozača koji prekršaj počine izvan granica svoje države. Direktivu EU o olakšavanju prekogranične razmjene informacija o prometnim prekršajima, koja je stupila na snagu 7. studenoga, uz još 24 članice prihvatila je i Hrvatska, a nisu se obvezale Velika Britanija, Irska i Danska.

Podaci o vlasnicima svih vozila s imenom i prezimenom te adresom bit će dostupni u bazi podataka “EU Caris” svim policijama u državama koje su direktivu prihvatile. Pa ako vas austrijska policija snimi kako prebrzo vozite, neće ni trebati kontaktirati s našom policijom, već će do vaših podataka doći iz baze MUP-a te će vam poslati kaznu, koja mora biti na hrvatskom jeziku, poštom.

Nema više traženja sudaca

– Još nismo informatički spremni pa naša baza podataka nije dostupna drugim policijama, ali na zahtjev podatke moramo dati. Kada se svi tehnički preduvjeti ispune, to će dobro funkcionirati. Vjerujem da će se u velikoj većini slučajeva raditi o prekršajima za prebrzu vožnju – kaže glavni policijski inspektor za cestovni promet Ante Gašpar.

Više neće biti obveznog plaćanja na mjestu događaja, odnosno traženja dežurnih prekršajnih sudaca u državama u kojima vas u prekršaju uhvati lokalna policija. Kazna će se moći platiti i na licu mjesta s popustom koji nude mnoge države (odnedavno i Hrvatska), ali ne obvezno kao dosad.

Naplata problematična

Naplata kazne, ako je prekršitelj svojevoljno ne plati, ipak će biti problem. Ne želite li platiti kaznu na licu mjesta, prisilno ćete je morati platiti tek nakon što sud iz države gdje je prekršaj počinjen nadležnom sudu u Hrvatskoj pošalje pravomoćnu presudu. Tada vas, i to za globe veće od 70 eura, procesuira hrvatski sud i kaznu uplaćujete u domaći proračun. Dosad ni to nije bilo moguće, a pitanje je koliko će se državama za manje iznose isplatiti procedura. No, ostaje mogućnost da vam država u kojoj ste počinili prekršaj kaznu naplati pri sljedećem ulasku u zemlju.

Komentara 14

Avatar Nihon no Koku
Nihon no Koku
22:41 24.11.2013.

Uvijek se pitam kako zna Linic koliko ce se novca prikupiti kaznama kad dize ljudima porez i PDV meni je to neshvatljivo pa vise pobere drzava novca od gradana kaznama nego od bogatasa poreza

GS
gogy.sveznadar
21:06 24.11.2013.

Pa ako to netreba Velika Britanija, Irska i Danska kud se mi onda guramo-ovi nasi nesposobnjakovici ko da neznaju reci ne. Glupani nesposobni

DU
Deleted user
20:11 24.11.2013.

Iskalite se na Hrvatskim cestama:vozite se bez svijetala,nemojte biti vezani,mobitelirajte (po mogućnosti s lijevom rukom držite mjenjač,a sa desnom držite mobitel na lijevom uhu),vozite kroz crveno na semaforu.Nemojte slučajno stati pješaku koji je već zagazio zebru,pogotovo trudnici,jer kud se ona ima žuriti.A žmigavci,hahaha,to je priča za sebe,oni su tu za ukras,a ne za pokazivanje smjera vožnje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije