Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Frankfurt 2019.

VW-ov ‘električni Golf’ ID.3 i Opel Corsa-e s cijenom ispod 30.000 €

Volkswagen predstavio prvi auto iz električne obitelji i novi vizualni identitet
Foto: Bojan Arežina
1/40
17.09.2019.
u 09:01

Unatoč nikad većem izostanku najbitnijih automobilskih proizvođača u Frankfurtu su predstavljeni značajni noviteti. Budućnost je struja, ali vjeruje se i u pravi povratak dizelaša

Struja je i dalje u modi i svi glavni noviteti 68. Sajma automobila u Frankfurtu (IAA), barem prema pozicioniranju izlagača, bili su električna vozila, kako serijska tako i konceptna. Prvi pravi VW-ov elektroautomobil ID.3, Opelova šesta generacija Corse koja je stigla i u električnom izdanju kao Corsa-e te Porscheov prvi automobil na struju Taycan, električni Mini Cooper SE, Hondin prvi električni automobil “e”, Mercedesov kombi na struju EQV glavni su serijski noviteti na struju. Osim toga, gotovo svi proizvođači ubrzano predstavljaju benzinsko-električne hibride pa je tako Škoda predstavila plug-in hibrid Superb iV, Ford sve svoje modele u hibridnom izdanju uključujući SUV/crossover novitete Pumu i Kugu, Mercedes plug-in A-klasu, BMW čitav niz hibridnih modela, Opel Grandland X Hybrid 4, Hyundai hibridnu Konu...

Sajam je obilježio i nikad veći izostanak velikih proizvođača, pa su u velebnom frankfurtskom Messeu izlagali svi “nijemci” - VW grupa, BMW, Mercedes, Ford i Opel. A svoje su novitete pokazali i Honda, Land Rover i Jaguar te Hyundai, dok je Renault na izložbenom prostoru premijerno izložio samo novi Captur.

Simpatična retro Honda e

Izostancima usprkos, blještavilo i važni noviteti nisu izostali. Dakako, izložbene prostore obišli su i poznati političari i sportaši, poput njemačke kancelarke Angele Merkel, dok je, primjerice, na štandu Opela bio njihov ambasador trener Liverpoola Jurgen Klopp, a na VW-ovu štandu izbornik Njemačke Joackim Low.

Volkswagen predstavio prvi auto iz električne obitelji i novi vizualni identitet
1/52

VW je ID.3, prema dimenzijama Golfa u monovolumenskom izdanju (4,26 m dužine), odlično skrivao do premijere pa je on bio najveća zvijezda. Dolazi s 204 KS, a birati se mogu tri kapaciteta baterije od 77, 58 i 45 kWh s dometom od 330 do 550 km. Cijena će mu biti od 30.000 eura.

Upravo je početna cijena od 29.900 eura najavljena i za Corsu-e, prvi Opelov električni automobil sa 136 KS, baterijom od 50 kWh te s 330 km dometa. Identična je novoj konvencionalnoj Corsi koja će se nuditi uz benzinske, ali i dizelske motore, kojima proizvođači još uvijek vjeruju, pa i u manjim klasama automobila.

Opelov izvršni direktor inženjeringa i kvalitete Christian Müller objasnio nam je da su spremni za električnu eru koju započinju s Corsom-e i hibridnim Grandlandom te da će do 2024. godine u svakoj liniji svojih automobila imati električni model ili hibrid, ali da vjeruju i u dizelske motore koji su uz modernu tehnologiju filtriranja danas vrlo čisti.

Konačno je i Porsche nakon dugih najava predstavio svoj prvi auto na struju – Taycan. Prekrasni električni supersportaš nudit će se u dvije verzije – Turbo inačica ima 625 KS, a Turbo S stiže sa 761 KS uz 1050 Nm okretnog momenta. Snažniji Taycan do stotke stiže za 2,8 s i juri do 260 km/h. Domet mu je do 450 km, a cijena od 152.136 eura. Retro električna Honda e stigla je u serijskom izdanju. Nudit će se sa 136 ili 154 KS uz 315 Nm, a uz bateriju kapaciteta 35,5 kWh doseg s jednim punjenjem iznosi 220 km. Početna joj je cijena 33.850 eura.

Fordova cijela hibridna gama

Električni Mini Cooper SE stajat će od 32.500 eura, a u poznatom dizajnerskom pakiranju nudi 184 KS i 270 Nm, bateriju kapaciteta 33 kWh i domet od 235 do 270 km. Smart je vizualno redizajnirao modele, dok se tehnički nije ništa mijenjalo, ali je dodatno potvrđeno da više neće proizvoditi aute s konvencionalnim motorima, već se orijentiraju isključivo na električni pogon.

Trend električnih kombija pokrenuo je Mercedes predstavljajući električnu V-klasu koja se zove EQV. Elektromotor razvija 204 KS, a uz bateriju kapaciteta 90 kWh može prijeći 400 kilometara te bi uz osam sjedala i prtljažni prostor od 1030 litara i cijenu od 70.000 eura mogao postati novi elitni gradski VIP shuttle.

Cijeli niz električnih koncepata kao i sportskih RS modela - među njima i novi RS7 Sportback - u Frankfurtu je izložio Audi. Najveća sportska zvijezda salona je Lamborghini Sian s 819 KS i cijenom od tri milijuna eura. Škoda i Seat također su predstavili niz elektrificiranih modela. Seat je pokazao dva električna noviteta – Mii electric i el-Born - kao i Tarraco plug-in hibrid, dok je plug-in hibridnu verziju Superba predstavila Škoda.

Najveća zvijezda na BMW-ovu štandu svjetska je premijera nove generacije modela X6, a tu su i nova generacija kompakta Serije 1, koja prvi put dolazi s prednjim pogonom te novi X1. I kod BMW-a je poseban naglasak na cijelom nizu plug-in hibrida. Hibridni benzinsko-električni pogon u gotovo svim svojim modelima predstavio je i Ford, a glavne zvijezde bili su crossover B-segmenta Puma i nova generacija SUV-a Kuge. Hyundai je pokazao novu Konu Hybrid i obnovljeni električni Ioniq s većom baterijom, ali i novu generaciju gradskog modela i10. Najznačajniji konvencionalni noviteti Mercedesa su SUV-ovi GLE Coupe i GLB.

Atraktivni koncepti najavljuju e-budućnost

Mercedesov Vision EQS, koncept električne verzije njihove najluksuznije limuzine S-klase futuristički je ljepotan čiju karoseriju krasi 940 LED dioda te 229 Mercedesovih zvijezda umjesto dva stražnja svjetla. Ima električni pogon s 476 KS i 760 Nm. Uz bateriju kapaciteta 100 kWh doseg mu je 700 km. Do stotke stiže za 4,5 sekundi.

Je li BMW ipak pretjerao s veličinom “bubrega”, pitanje je koje su postavljali mnogi promatrajući crveni Concept 4, studiju koja najavljuje novu Seriju 4, koja se očekuje u jesen 2020., a BMW tvrdi da će dizajn biti 85 do 90 posto jednak ovom prototipu. Audi je izložio sve svoje koncepte iz AI serije s električnim pogonom. Novitet je AI:Trail quattro, električno off-road vozilo s četiri električna motora sa ukupnom snagom od 429 KS i 100 Nm. Autonomija je do 500 km u vožnji cestom ili 250 km na nepristupačnim terenima.

Hyundaijev električni koncept 45 na struju najavljuje novi dizajnerski smjer, a inspiriran je retro štihom modela Pony iz 70-ih godina. U nedostatku velikih proizvođača istaknuli su se i neki kineski proizvođači, od poznatog giganta Great Walla, marke Hongqi, koja je predstavila hiperautomobil S9, pa do AIWAYS-a koji je s prototipom kompaktnog električnog SUV-a U5 u 53 dana Putom svile kroz dvanaest zemalja iz kineskog Xi’ana cestom odvozio 15.022 km do Frankfurta.

Komentara 1

SE
serđo12
22:47 25.09.2019.

ma super stroj,ali ga estetski zeznu,kao da su ga crtali Kinezi po svom guštu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije