Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pripazite

Svjetla na automobilima od 1. studenog obvezna i danju

Ilustracija
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
28.10.2019.
u 21:53

S upaljenim svjetlima vidljiviji smo drugim vozačima, biciklistima i pješacima

Zimsko računanje vremena počelo je u prvim satima nedjelje. Kazaljke na satu pomaknule su se jedan sat unatrag - s tri sata ujutro na dva sata - ali od tog trenutka nije ponovno na snagu stupila obveza paljenja svjetala na automobilima tijekom dana. Europska unija donijela je odluku o ukidanju prelazaka s ljetnog na zimsko računanje vremena i obrnuto, pa bi posljednje takvo pomicanje sata trebalo biti 2021. godine. Posljedično, očekivalo se da će 2021. biti i posljednja godina s pali-gasi režimom svjetala na automobilima.

No, ovogodišnje izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama preduhitrile su razmišljanje o tome hoćemo li na državnoj razini propisati mogućnost da se svjetla na automobilima danju ne moraju paliti u određenom vremenskom razdoblju. Određeno je tako da dnevna ili kratka svjetla na svim motornim vozilima i tijekom dana moraju biti upaljena od 1. studenog ove godine do 31. ožujka iduće godine.

Iako time zadržavamo pali-gasi režim svjetala na automobilima (mopedisti i motociklisti tu obvezu imaju tijekom cijele godine), stručnjaci vozačima svih vozila preporučuju da naviku paljenja kratkih ili dnevnih svjetala iz zime prenesu i u topliji dio godine. Razlog je sigurnost, jer ostalim sudionicima u prometu mnogo ste uočljiviji, pogotovo ako vozite sivi ili srebrni automobil, s upaljenim svjetlima nego bez njih. Zimsko računanje vremena uvedeno je zbog uštede energije, ali ta odluka sa sigurnosnog aspekta nije dobra, jer je automobil s upaljenim svjetlima i ljeti uočljiviji, a troši neznatno više goriva. Također, vozači koji su i preko ljeta za dnevnih vožnji imali upaljena svjetla na automobilu sada ih neće zaboraviti upaliti, pa neće riskirati ni nezgodu ni kaznu.

Pogledajte video najgore parkiranih auta na hrvatskim cestama:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije