Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZMJENE ZAKONA

Prijevoz djece u autosjedalicama više nije obvezan, mogu i na postolje

autosjedalica
Foto: ilustracija
16.09.2014.
u 10:00

Djeca do 135 cm moraju se prevoziti u sjedalici ili na postolju, viša od 135 cm straga uz vezanje pojasom, a viša od 150 cm mogu i sprijeda

Vozači više nemaju obvezu prevoziti djecu, pa ni onu najmanju u autosjedalici! Proizlazi to iz nes(p)retnih izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa na cestama u kojem prijevoz djece u automobilu više nije određen prema dobi djece već prema njihovoj visini. Tako se sada djeca viša od 150 cm mogu voziti na prednjim sjedalima bez obzira na starost (do sada s navršenih 12 godina), djeca visoka od 135 cm do 150 cm mogu se prevoziti na stražnjem sjedalu bez da su smještena u sigurnosnoj sjedalici ili postolju, ako su pravilno vezana sigurnosnim pojasom za odrasle osobe. Djeca do 135 cm visine u svakom se slučaju moraju voziti u posebnoj sigurnosnoj sjedalici (mogu i sprijeda uz obveznu deaktivaciju suvozačkog zračnog jastuka) ili na postolju.

Prije do pete godine

Do sada je bilo izričito određeno da se djeca do pet godina starosti moraju voziti u posebnoj sigurnosnoj sjedalici, a nakon pete godine mogla su i na postolju. Prema novoj odredbi ta obveza više ne postoji. Zbog takvih se formulacija u izmjenama zakona postavlja nekoliko pitanja. Kako će policija utvrditi ima li dijete više od 135 ili 150 cm, hoće li ih mjeriti uz cestu? Ali, to je manji problem, veći je problem što je zakonodavac sada roditeljima prepustio da biraju kada će - do navršene pete godine života djeteta - dijete prevoziti u sjedalici, koja je mnogo sigurnija, a kada samo na postolju.

Policija: zabune nema

– U novim odredbama ne radi se diferencijacija s obzirom na dob ili na visinu djeteta (nižeg od 150 cm) već je samo potrebno da je sjedalica odnosno postolje za vozilo pričvršćeno sigurnosnim pojasom vozila ili posebnim kopčama u vozilu i da je dijete smješteno u sjedalicu odnosno postolje sukladno načinu koji je odredio proizvođač posebne sigurnosne sjedalice. Pretpostavka je da su sjedalice odnosno postolja proizvedena za određenu visinu/masu djeteta te, ako je dijete smješteno u sjedalicu odnosno postolje sukladno načinu koji je odredio proizvođač, ne može biti zabune – odgovorili su nam iz policije.

Dakle, prema ovome, svaki bi policajac u kontroli prometa trebao tražiti od vozača upute proizvođača kako bi utvrdio mora li se dijete voziti u sjedalici ili mu je dovoljno i jednostavnije postolje?! Nepotrebno su zakomplicirane do sada vrlo jasne i primjenjive odredbe.

Komentara 3

SM
smoking
12:41 17.09.2014.

Moj svekar, covjek od 80 godina, ima TRAJNU vozacku i NE mora na ljecnicki pregled! Kakva je to logika?Ne trebam niti spominjat, osim godina, treska glavom, refleksi nijakvi, ali vozacka trajna! Strasno opasno!

DU
Deleted user
21:09 16.09.2014.

Koja je logika da prodavatelj odjavljuje vozilo? Pa valjda bi to trebao kupac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije