Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LANCI NISU DOVOLJNI

Ovaj pribor zimi trebate imati u autu

Snijeg
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
1/2
11.02.2018.
u 17:30

Odgovarajuća strugalica za led i metlica za čišćenje snijega samo su početak priče

Htjeli to priznati ili ne, većina nas vozača na neke stvari jednostavno ne misli na vrijeme, nego o tome ima li strugalicu ili sredstvo za odleđivanje počne razmišljati tek kada ga na parkiralištu dočeka ledom okovan automobil. A onda je, naravno, prekasno.

Da vam se takvo što ne bi dogodilo, valja djelovati na vrijeme i pritom se treba podsjetiti što bi vam sve moglo zatrebati, jer jasno je da oprema kao što su zimske gume i lanci neće uvijek biti dovoljna. Prvo što pritom pada na pamet odgovarajuća je strugalica za led i metlica za čišćenje snijega, možda i sprej za odleđivanje bravice. Ovisno, naravno, u kakvom se podneblju nalazite. No, sjetite se kako izgleda kad zapadne pravi snijeg. Padne li preko noći svega desetak centimetara, vozač koji pokuša golim rukama ili novinama bar malo očistiti auto izgledat će tragikomično. Što vas košta u prtljažnik staviti neke stare rukavice, možda i kabanicu i cipele? Možda ih nećete trebati većinu vremena, ali već za onaj jedan put bit će zlata vrijedni. Nakon što ste opremili sebe, razmislite što će trebati vozilu. Evo nekoliko savjeta.

KABLOVI ZA STARTANJE

Kad star i umoran akumulator konačno ispusti dušu - a to se često dogodi baš zimi - spas donose dobre stare kleme. Pametno ih je imati tijekom cijele godine, tim više što se danas mogu jeftino nabaviti. Po mogućnosti birajte one s metalnim kvačicama i premosnicom, iako koštaju malo više, jer plastične se znaju rastopiti. Stoje od 70 kn.

UŽE ZA VUČU

Čak i ako imate nove zimske gume i odgovarajuće lance, to ne znači da se ne može dogoditi da negdje skliznete s ceste i završite u dubokom snijegu. U tom slučaju ne pomaže ni guranje ni snažan motor, nego vas treba izvući, za što treba imati uže. Birajte kvalitetnije, jer jeftina užad često puca. Stoji od 45 kuna.

STRUGALICA ZA LED

Koliko god zvučalo banalno, ne oslanjajte se na jeftina ili reklamna rješenja veličine kreditne kartice, jer takva nisu mnogo upotrebljivija od nje i pucaju na većoj hladnoći. Strugalica neka bude velika i kvalitetno obrađena, s jednom gumenom stranom i jednim dobro obrađenim plastičnim rubom. Stoji od 8 kn naviše.

TEKUĆINA ZA STAKLA

Premda se mnogima čini da ovo ne treba posebno isticati, treba. Uzimajte kvalitetnu zimsku tekućinu za stakla, i to ne samo zato što će se ona moći nositi s jačim minusima nego i stoga što se tekućina zimi općenito puno više troši. Uvijek imajte rezervnu litru u prtljažniku. Stoji od sedam kuna.

METLICA ZA SNIJEG

Kao što su mnogi već naučili, novine ili fascikli od obaveznog osiguranja nisu najbolje rješenje za skidanje snijega s vozila. Na tržištu ima mnogo praktičnih metlica, uključujući one s dužom drškom i dužim i kvalitetnim vlaknima, za lakše čišćenje većih površina. Stoji od 25 kn naviše.

SPREJ ZA ODLEĐIVANJE BRAVE

Čak i ako za ulazak u vozilo ne koristite klasičan ključ nego daljinski, njegova baterija može otkazati baš kada se tome najmanje nadate. Kako su baterije često vrlo osjetljive zimi, može vam se dogoditi da ćete ipak trebati običan ključ. U takvim će uvjetima bez spreja za odleđivanje to ići teško. Stoji od 10 kuna naviše.

Urus, Jetta... Pogledajte najveće novitete detroitskog sajma automobila:

Snijeg
1/45

JELENSKA KRPICA

Univerzalna jelenska krpica dušu je dala za brisanje zamagljenih stakala, što znači da je obavezna u vozilima bez klima-uređaja. No, ni u novijima neće biti beskorisna, jer se njome bez straha od ogrebotina i drugih oštećenja mogu brisati i ostale površine. Stoji od 25 kuna.

SPREJ ZA ODLEĐIVANJE STAKALA

Struganje vjetrobrana ponekad je naporno i dugotrajno, a ponekad jednostavno nije dovoljno. U takvim slučajevima dobro dođe sprej za odmrzavanje stakla koji nekoliko minuta nakon nanošenja počinje otapati i najtvrđe naslage leda. Stoji od 20 kn.

ADITIV ZA DIZELAŠE

Tko vozi dizelski automobil, zna da je ova vrsta goriva osjetljiva na niske temperature, što može ići sve do toga da se zbog kristalizacije zimi prilično namučite sa startanjem motora. Takve situacije jednostavno se zaobilaze dodavanjem odgovarajućeg aditiva. Stoji od 75 kuna.

ZIMSKA RASHLADNA TEKUĆINA

Za rashlađivanje motora nikad se ne koristi voda, nego rashladna tekućina. U suprotnom, doći će do smrzavanja i potencijalnih velikih problema, pa je zato uvijek dobro, osim u motoru, antifriz imati i u prtljažniku. Stoji od 25 kuna.

MARAMICE PROTIV ZAMAGLJIVANJA

Stakla u kabini zamagle se i kod novih i skupih vozila s klimom i dobrim brtvljenjem. To se lako sprečava posebnim maramicama (stoje od 20 kn) kojima se stakla trebaju samo povremeno prebrisati. Odmagljivanje može obaviti i klima-uređaj, no to traje dulje.

LOPATA ZA SNIJEG

Da ne bi bilo zabune, ona ne služi za skidanje snijega s krova ili poklopca motora, nego pomaže pri otkopavaju ako zapnete, recimo, na parkiralištu koje je prekrilo dvadesetak cm snijega. Ili da skinete bljuzgu koja se često nakuplja ispod blatobrana i ostatka podvozja. Stoji od 70 kn naviše.

10 stvari koje možda niste znali o Yugu:

Snijeg
1/11

Komentara 1

NI
Nikomah95
18:02 11.02.2018.

Krisne upute za sve koji iz subtropskih krajeva dolaze živjeti u dijelove svijeta u kojima sniježi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije