Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VW BUBA

Prestaje proizvodnja legendarnog automobila, zadnji primjerak ide u muzej

VW buba
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
11.07.2019.
u 09:17

Nemoguće je zamisliti gdje bi Volkswagen bio bez Bube, rekao je predsjednik i izvršni direktor Volkswagenove grupe u Americi u priopćenju za medije.

Posljednja Buba silazi danas s proizvodne trake u Volkswagenovoj tvornici u Puebli u Meksiku, gdje se automobil koji je postao kulturnom ikonom proizvodio gotovo 40 godina, objavio je Volkswagen u srijedu.

Njemački proizvođač automobila svečano je obilježio kraj proizvodnje Bube, auta koji je zaradio mjesto u popularnoj kulturi zbog svojeg jedinstvenog oblika i odanih fanova koji su voljeli njezin zrakom hlađeni stražnji motor, njezinu reputaciju da je neuništiva i slavni status nakon niza holivudskih filmova u kojima ima glavnu ulogu ("Herbie").

"Nemoguće je zamisliti gdje bi Volkswagen bio bez Bube", rekao je predsjednik i izvršni direktor Volkswagenove grupe u Americi u priopćenju za medije.

Foto: Reuters/PIXSELL

"Premda joj je kucnuo čas, zauvijek ćemo poštovati ulogu koju je taj auto odigrao u evoluciji našeg brenda".

Buba je prvi put uvezena na sjevernoamerička tržišta iz Njemačke 1949. Gotovo 5 milijuna primjeraka prodano je u Sjedinjenim Državama, što je predstavljalo oko četvrtinu od prodanih 21,5 milijuna Buba širom svijeta. Volkswagen je potkraj 1990-ih uveo redizajniranu Bubu novim generacijama vozača i prodao više od 1,2 milijun primjeraka širom svijeta.

Treća, sadašnja generacija Buba izašla je na tržište 2011.

Sve Bube nastale nakon prvog redizajna proizvedene su u tvornici u Puebli i otamo distribuirane širom svijeta.

Zadnji automobil proizveden - denim blue kupe - ostat će u Volkswagenovu muzeju  u Puebli. Tvrtka će uskoro početi proizvoditi kompaktne sportske automobile dizajnirane za sjevernoameričko tržište.

Ključne riječi

Komentara 6

MA
maximinimax
08:43 13.07.2019.

Pokrali češku tatru. Podrpali Švabe još puno toga s čime se ponose

MA
maximinimax
08:38 13.07.2019.

Ovo s.anje nema nikakve veze sa legendarnom bubom

Avatar messerschmidt
messerschmidt
10:41 15.07.2019.

Ovo je auto tek sličan bubi. Kao prvo, radi se o golfovoj mašini naprijed, i pogon naprijed. Mjesta otraga ima tek za dva kofera.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije