Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje otkrilo

Tko će vam prije stati na zebri: vozač skupog ili jeftinog auta

Foto: GettyImages
06.04.2020.
u 15:32

Vjerojatnost da će vozač usporiti smanjuje se za tri posto za svakih dodatnih 1000 dolara vrijednosti njegova automobila

Vozači skupih automobila su najgori, barem kad je riječ o odnosu prema drugim sudionicima u prometu. Naime, istraživanje Sveučilišta Nevada pokazalo je da je manje vjerojatno da će vozač nekog upečatljivog automobila stati kako bi pješaka propustio preko ceste. Vjerojatnost da će usporiti smanjuje se za tri posto za svakih dodatnih 1000 dolara vrijednosti njegova automobila.

Osnovna teza istraživača sa spomenutog sveučilišta je da se vlasnici skupih automobila osjećaju superiornima nad ostalim sudionicima u prometu te stoga manje suosjećaju s pješacima. Do tog su zaključka došli nakon što su volonteri cestu na pješačkom prijelazu prelazili stotine puta, snimajući i analizirajući kako reagiraju vozači.

Cestu su za potrebe istraživanja prelazili jedan bijelac, jedan crnac, te po jedna bjelkinja i crnkinja, pa se pokazalo i da najveće izglede da se auto zaustavi i propusti ju ima svjetloputa žena. U 31 posto slučajeva automobili su se zaustavili i za žene i za volontere svijetle puti. Muškarce su preko ceste pustili u 24 posto slučajeva, a tamnopute volontere u 25% slučajeva. No, najbolji pokazatelj toga hoće li se automobil zaustaviti pred pješačkim prijelazom ipak je njegova cijena.

- Manja sposobnost da interpretiraju misli i osjećaje drugih, u kombinacinji s narcizmom, kod vlasnika skupih automobila dovodi do nedostatka empatije prema pješacoima - pojasnili su u studiji. Otkrivanje odnosa između vrijednosti automobila i ponašanja vozača nije novo. Na to je ukazala i finska studija po kojoj je kod muškaraca koji posjeduju brža vozila veća vjerojatnost da su tvrdoglavi i bezosjećajni.

Istraživanje sveučilišta iz Helsinkija obuhvatilo je 1892 vozača, a pokazalo je da one koji se često raspravljaju bez argumenata više privlače skupi automobili. Točnije, egocentrični muškarci najčešće će voziti njemačke skupe i brze automobile.

Komentara 10

DU
Deleted user
15:43 06.04.2020.

Izmislili toplu vodu

DU
Deleted user
16:48 06.04.2020.

Eto - vozač skupog auta je jadnog ega, treba mu materijalni statusni simbol za dokazivanje premoći

Avatar LisaAE88
LisaAE88
17:01 23.04.2020.

a︆­b︆­r︆­e︆­.︆­a︆­i/a16n

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije