Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZIMSKA NJEGA

Posvećujemo li svojim vozilima zimi dovoljno pažnje

Priprema vozila za zimu
Foto: Pixabay
1/3
26.01.2021.
u 11:51

Većina Hrvata zimi koristi vozila jednako često kao i ostatak godine, a o tome koliko je brige potrebno njihovom vozilu odlučuje na temelju vlastitog tehničkog znanja

Svi znamo da je prije zime potrebno provesti dodatnu kontrolu vozila i pripremiti ga za zimske uvjete, no koliko su Hrvati doista upoznati sa svim koracima koje se preporučuje napraviti, otkrili smo kroz anketu na temu zimske njege vozila koja je provedena u suradnji Ine i Večernjeg lista.

U anketi su sudjelovala 863 ispitanika, od čega 29% žena te 71% muškaraca. Najveći postotak sudionika ima između 36 i 55 godina, njih čak 46%, a ukupno 35% ih živi u gradu s manje od 100.000 stanovnika, dok ih je 28% iz glavnog grada. Više od polovice, njih 52%, koristi vozila s dizel motorom, dok ih 43% koristi vozila s benzinskim motorom. Čak ih 75% najčešće koristi vlastito vozilo, a njih 32% je potvrdilo da najčešće koriste vozilo staro između 10 i 14 godina.

Zanimalo nas je što za Hrvate znači osnovna zimska briga za vozilo, a što podrazumijevaju pod dodatnom brigom te koliko vremena i novaca ulažu u pripremu svojih vozila za zimu.

Priprema vozila za zimu

Uz sve mjere opreza, zima nas uvijek iznenadi svojim specifičnostima, zbog čega je važno provjeriti spremnost vozila uoči zimske sezone. Uz obaveznu zamjenu ljetnih guma zimskima, vozačima se preporučuje odlazak kod mehaničara kako bi testirao sve komponente. Među sudionicima ankete, njih 59% je potvrdilo da odluke o tome koliko je pažnje ili brige potrebno vozilu donose na temelju savjeta svog mehaničara, no većina, njih čak 72% odluke donosi na temelju vlastitog tehničkog znanja.

Oslanjanjem na vlastito znanje često ostavljamo mogućnost za previd određenih okolnosti, posebice ako su između servisnih intervala obavljeni zahvati na vozilu koji mogu izazvati oštećenja zbog nastalih zimskih uvjeta, stoga je najsigurnija opcija posjet mehaničaru. Upravo zato čak 43% ispitanika ankete osnovnom zimskom brigom za vozilo smatra pripremu vozila za zimu u autoservisu, dok za 46% njih to predstavlja dodatnu zimsku brigu.

Najviše ispitanika procjenjuje da osnovna zimska briga za vozilo znači prelazak na zimske gume (89%)
Foto: Shutterstock

Najviše je sudionika ankete procijenilo da osnovna zimska briga za vozilo znači prelazak na zimske gume, njih čak 89%, nakon čega najveću važnost pridaju prelasku na zimsko sredstvo za čišćenje vjetrobrana (83%) i provjeri antifriza u autu (78%). Velik dio njih procjenjuje i da osnovna zimska briga za vozilo podrazumijeva opskrbljivanje opremom i sredstvima za odleđivanje (64%) te provjeravanje stanja akumulatora (60%).

Da je prije nastupa niskih temperatura poželjno ispitati ispravnost akumulatora vozila potvrđuje i praksa službe „pomoć na cesti“ koja je pokazala da su jedan od najčešćih razloga za otkazivanje starta motora upravo akumulatori. Još neki od najvažnijih koraka prije zime su kontrola gustoće rashladne tekućine i njezine otpornosti na niske temperature, zamjena tekućine za pranje stakla zimskom verzijom, provjera ima li u spremniku nakupina vode da bi se izbjeglo zaleđivanje sustava goriva i, prema potrebi, zbog nakupina vode zamjena filtera za gorivo.

Razina ulaganja jednaka je razini zadovoljstava i sigurnosti

Sudionici ankete potvrdili su da zimi uglavnom koriste vozilo jednako često kao i ostatak godine (83%), stoga mu je važno posvetiti dovoljno brige i pažnje kako nas ne bi iznenadile vremenske promjene popraćene iznenadnim temperaturnim i oborinskim razlikama.

Najveći postotak sudionika ankete priprema svoje vozilo za zimsko razdoblje između 1 i 2 sata (34%) te na pripremu vozila za zimu troši između 100 i 500 kuna (43%). Postotak ispitanika koji u pripremu vozila za zimsko razdoblje ulažu između 500 i 1.000 kuna iznosi 29%, dok je onih koji ulažu između 1.000 i 5.000 kuna 22%. Najmanji je broj onih koji na pripremu vozila za zimu troše manje od 100 kuna (5%) te više od 5000 HRK (1%).

Osim pripreme kompletnog vozila za zimu, još je važnije odgovorno ponašanje vozača
Foto: EXPA/PIXSELL

Osim pripreme kompletnog vozila, od guma do metlica na brisačima, još je važnije odgovorno ponašanje vozača po izazovnim vremenskim uvjetima. Potrebno je održavati veći razmak, što znači da imate dovoljno prostora za sigurno zaustavljanje te se opremiti ključnom opremom. Od dodatne zimske opreme važno je imati lance za snijeg te metlicu za čišćenje snijega s vozila i stakla, a jedna od najvažnijih stvari je i natočiti pravo gorivo u spremnik, pogotovo kod dizelskih motora. Korištenje posebnog goriva za zimu, tj. zimskih goriva 29% ispitanika ankete je procijenilo osnovnom zimskom brigom za vozilo, dok 39% njih to smatra dodatnom zimskom brigom.

Toga su svjesne i naftne kompanije pa su stručnjaci u Ini razvili Eurodizel Arktik gorivo posebno kreirano za vožnju u zimskim uvjetima. Riječ je o prvom gorivu takve vrste na hrvatskom tržištu, a razvijeno je od visokovrijednih komponenti koje kombinacijom točke filtrabilnosti najviše -30 °C i točke zamućenja najviše -10 °C osiguravaju miran start i neometan rad motora i u najizazovnijim zimskim uvjetima. Njegovim korištenjem izbjeći ćete rizik od smrzavanja goriva u motoru, te posljedično ozbiljnih i skupih kvarova.

INA je i ove zime osigurala posebne pogodnosti za svoje korisnike pa tako svi vozači koji do 14. veljače 2021. godine posjete bilo koje maloprodajno mjesto Ine i natoče ovo gorivo te ako kupe nešto iz asortimana robe Fresh Cornera uz ukupan iznos računa od 250 ili više kuna, mogu se prijaviti za nagradnu igru „INA nagrade tope minuse“ i osvojiti zalihu goriva za iduće tri godine*.

Za članove programa INA Loyalty, Ininog novog i originalnog programa vjernosti putem kojeg kupci mogu sakupljati bodove prilikom kupnje na INA maloprodajnim mjestima te tako ostvariti popuste i nagrade, kompanija je pripremila i posebnu pogodnost za ovo zimsko razdoblje! Nakon prvog točenja od 35 litara, kupci Eurodizel Arktik goriva do kraja zimske sezone, 28. veljače 2021. godine,  mogu točiti povoljnije jer na svakom sljedećem obračunu INA daje popust od 10 lipa po litri. Pročitajte više ovdje.

Nakon utvrđivanja osnovnih kontrola koje su potrebne i potpunog pregleda vozila, možemo reći da ste spremni za zimsko putovanje!

Detaljni rezultati ankete dostupni su ovdje.

Sadržaj nastao u suradnji s INA, d.d.

*Period od tri godine je definiran na temelju vrijednosti na kartici u iznosu od 32.000,00 kuna, uz prosječnu cijenu goriva od 9,00 kn/L i prijeđenu udaljenost od 15.000 km. Moguća su odstupanja ovisno o vrsti i cijeni goriva te potrošnji vozila i prijeđenoj udaljenosti.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije