Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA SURADNJA

Posao od 600 milijuna kuna: Rimac i Pininfarina rade na novom automobilu

Foto: Zarko Basic/PIXSELL/Promo
1/6
28.09.2018.
u 18:19

Ova suradnja povezuje budućnost električnih performansi s tradicijom legendarnog Pininfarinina dizajna, izjavio je Michael Perschke

Vrhunska atrakcija može se vidjeti u središtu Zagreba ovog vikenda. Prvi puta je domaćoj publici pokazan Rimac C_TWO, superautomobil koji je senzaciju izazvao još na salonu u Ženevi. No, slučajno ili namjerno, Mate Rimac podigao je prašinu istoga dana i na svjetskom nivou. Svi su važniji mediji prenijeli vijest o ugovoru koji je potpisan s tvrtkom poznatog imena, Automobili Pininfarina, ogranak poznatog dizajnera automobila Pininfarina SpA iz Münchena.

Rimac će osigurati elektropogon, softver, hardver i baterijski sustav kroz ugovor u vrijednosti 600 milijuna kuna, odnosno 80 milijuna eura, za Automobili Pininfarina i razvoj njihova prvog električnog automobila visokih performansi – PF0.

Pogledajte video Rimca C_Two u Zagrebu:

Partnerstvo prekretnica

– Uzbuđeni smo zbog ovog izazova. Kombinacija naših vrijednosti – napredne tehnologije, inovacija i visokih performansi s tradicijom i talijanskim dizajnom Automobili Pininfarina čini idealan spoj za uzbudljiv, novi, električni super sportski automobil – PF0. Ovo partnerstvo velika je prekretnica za obje tvrtke i veselimo se suradnji i realizaciji ovog posebnog automobila – rekao je Mate Rimac, osnivač i izvršni direktor.

Talijanska Pininfarina, u svijetu je poznata po dizajnu brojnih automobila. Automobili Pininfarina, u vlasništvu grupe Mahindra, pokrenuta je u travnju 2018. s ciljem razvoja i proizvodnje luksuznih električnih automobila. Najavljeni PF0 na kojem je ostvarena suradnja s Rimcem, prvi je vlastiti automobil s Pininfarina potpisom, bit će otkriven sljedeće godine.

Hrvatska premijera Rimčevog C_Two

– Od trenutka kad sam upoznao Matu, znao sam da on i njegov tim u Rimcu mogu pružiti stručnost za nezaboravno iskustvo vožnje koje odgovara visokim standardima dizajna koje je postavila Pininfarina. Ova suradnja povezuje budućnost električnih performansi s tradicijom legendarnog Pininfarininog dizajna u jedan izniman automobil – PF0 – kaže Michael Perschke, izvršni direktor tvrtke Automobili Pininfarina.

1/13

500 km između punjenja

Vijest su, dakle, prenijeli svi važniji svjetski mediji. Evo, poznati magazin o superautomobilima, navodi kako bi PF0 trebao ubrzanje do 100 km/h postizati za manje od dvije sekunde, dok bi maksimalna brzina trebala biti više od 400 km/h.

Pininfarina jako računa, navode u Evu, na Rimčevu tehnologiju, pogotovo onu vezanu za baterije pomoću koje bi njihov novi automobil trebao dosezati gotovo 500 km između punjenja. Uz suradnju s Rimcem, navodi se i kako je Pininfarina za testnog vozača potpisao nekadašnjeg pilota Formule 1 Nicka Heidfelda. Ako Automobili Pininfarina u suradnji s Rimcem uspiju ostvariti namjere i napraviti superautomobil s čak 1900 KS tada će to biti najsnažniji ikada napravljeni talijanski sportski automobil, a ta informacija dobiva na značaju jer će biti u potpunosti pogonjen na struju. PF0 bit će predstavljen sljedeće godine na salonu u Ženevi, dok će prodaja početi 2020. Proizvest će se najviše 150 primjeraka, informacije su koje dijele globalni mediji nakon objave suradnje Rimca i Pininfarine.

Prvi put je hrvatskoj publici pokazan C_TWO

Rijetko koji prolaznik nije danas napravio barem mali odmak od svoje rute po zagrebačkom Zrinjevcu prema Trgu Josipa Juraja Strossmayera. Pogledati iz ozbiljne blizine Rimac C_TWO bio je prevelik izazov i za one koje automobili uglavnom ne zanimaju. Atraktivan automobil, plavi, dakle ne onaj premijerno predstavljen u Ženevi, zaista je simbol tehnološkog napretka na kakav smo od svetonedeljske tvrtke već pomalo naviknuli. Praktično besprijekoran superautomobil svoju moć ocrtava već na prvi pogled, a adrenalin raste kada se otvore vrata, po gullwing sustavu, iznad krova.

Brojni smartphonei upalili su svoje kamere kako bi uhvatili koji kadar Rimčeve atrakcije, prekidani su samo kraćim predavanjima njegovih inženjera o osobinama automobila i njegovoj tehnologiji. Također, uz podatke kako automobil postiže 412 km/h uz ubrzanje do 100 km/h za 1,97 s, a do 300 km/h za 11,8 s, publiku se podsjetilo i na niz automobila koje su Rimac-Automobili razvili s drugima i za druge. Posebice treba istaknuti Koenigsegg Regeru, kao i Applus+ IDIADA Volar-E kojim je dat nagovještaj što tvrtka iz Svete Nedjelje može ili će moći.

Pogledajte i video: Rimac C_Two

Komentara 39

MA
marcel
12:19 28.09.2018.

dragi orjunaši i jugosi, ne pljujte po rimcu toliko. Jednog dana ćete vjerojatno raditi za njega.

KO
koraknaprijed
12:13 28.09.2018.

Nije to dobra vijest za petokolonaše i jugonostalgičare.

Avatar southman
southman
12:13 28.09.2018.

Bravo za Rimca !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije