Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUDARNI TESTOVI

Od mini auta samo Spark prošao na testu IIHS-a

IIHS
Foto: IIHS
1/2
23.01.2014.
u 09:44

Od takozvanih mini automobila najgore su prošli Honda Fit i Fiat 500

Većina mini automobila loše je prošla na sudarnim testovima američke neprofitne organizacije Insurance Institute for Highway Safety. Kako su izvijestili iz IIHS-a, od 11 testiranih automobila samo je Chevrolet Spark dobio prihvatljivu ocjenu.

Riječ je o testu koji je uveden 2012., a u kojemu se ispituje što se događa kada se automobil kutem prednjeg dijela zabije u drugo vozilo, drvo, stup ili slično. U testu se 25 posto prednjeg dijela automobila na vozačevoj strani zabije u čvrstu zapreku pri brzini od oko 65 km/h. Test je teži od onih u kojima se automobil cijelim prednjim dijelom zabija u zapreku jer se premošćuje sudarna zona prednjeg dijela automobila, što može rezultirati urušavanjem putničke kabine.

Od takozvanih mini automobila najgore su prošli Honda Fit i Fiat 500, kod kojih je vozački prostor bio ozbiljno ugrožen. Kod Fita glava lutke nije ostala u kontaktu s prednjim zračnim jastukom, dok su se kod Fiata 500 vozačka vrata otvorila uslijed puknuća šarki. Spark je dobio prihvatljivu ocjenu jer je kretanje lutke bilo prilično dobro kontrolirano, a izmjerene ozljede bile su prilično niske.

U usporedbi s mini automobilima, većina modela u kategoriji malih automobila, koji su nešto veći, puno je bolje prošla na ovom testu. Među 17 malih automobila po pet ih je dobilo dobre, odnosno prihvatljive ocjene.

>> Ovo su najsigurniji automobili testirani u 2013. godini

>> Pet zvjezdica osvojili Peugeot 308, Maserati Ghibli...

Komentara 1

BU
Buby24
16:47 26.01.2014.

obična reklama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije