Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EU TRŽIŠTE

Od Hrvatske je prema padu prodaje u Europi gori samo Cipar

vw golf
Igor Kralj/PIXSELL
31.05.2013.
u 10:30

U prva četiri mjeseca 2013. Hrvatska je zabilježila pad od 34,6 %, a Cipar 43,2 %. U travnju je u Europi zabilježen porast prodaje od dva posto

Blagi oporavak tržišta automobila na europskom tržištu zabilježen je u travnju. Prema podacima JATO Dynamicsa prodaja je u travnju u odnosu na isto razdoblje lani porasla za dva posto. Ali, i dalje se bilježi pad prodaje na godišnjoj razini.

U prva četiri mjeseca prodano je 7,1 posto manje novih automobila nego u prva četiri mjeseca 2012. godine. Malo je europskih zemalja u kojima je u 2013. godini prodaja rasla. U plusu su samo Belgija, Danska, Estonija, Velika Britanija, Island, Norveška i Portugal. Hrvatska je sa 34,6 posto prodanih automobila manje nego lani jedna od država s najvećim padom.

Raste samo Mercedes

Gori rezultat od nas bilježi samo Cipar s padom od 43,2 posto, a blizu nam je Nizozemska s padom od 29,1% i Finska s 27,8%. Najveća tržišta su i dalje Njemačka, Velika Britanija, Francuska Italija i Španjolska. U Hrvatskoj je u prva četiri mjeseca prodano 8823 automobila, pa je prema apsolutnom broju prodanih automobila bolja od nekoliko manjih država EU poput Estonije, Cipra, Islanda, Latvije, Litve, ali i Srbije. Ipak, zabrinjava što je u po stanovništvu duplo manjoj Sloveniji u prva četiri mjeseca 2013. prodano 17.470 automobila, a nešto brojniji Slovaci kupili su čak 20.264 novih automobila.

Najprodavanija marka u Europi, baš kao i u Hrvatskoj, i dalje je Volkswagen, koji je u travnju zabilježio rast od 6,5%, ali je 2013. i dalje u minusu, kao i većina drugih proizvođača.

Clio bilježi rast

Slijede ga Ford, Renault, Opel, Audi, Peugeot, Mercedes, BMW, Citroen i Fiat. Razloga za slavlje u travnju imaju Volkswagen, Ford, Opel, Audi i Mercedes, čija je prodaja rasla u odnosu na prošlogodišnji travanj. Zanimljivo, od prvih deset najprodavanijih marki u 2013. godini rast bilježi samo Mercedes, i to od 2,4%.

Ni u najprodavanijim modelima ne razlikujemo se od Europe, pa je i u Hrvatskoj i u Europi najprodavaniji model VW Golf. Iza Golfa slijede Renault Clio, Ford Fiesta, Volkswagen Polo i Peugeot 208. Među deset najprodavanijih modela su još i Opel Corsa, Ford Focus, BMW Serije 3, Audi A3 i Opel Astra. Najveći porast u 2013. godini ima Renault Clio sa 17,3 posto, pa BMW Serije 3 i Audi A3.

>> Registrirana dva Jaguara, pet Porschea i čak deset Lexusa

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije