Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U siječnju

Skočila potražnja za novim automobilima, evo koliko ih je registrirano u Hrvatskoj

Automobili
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
15.02.2018.
u 13:49

Najviše je među 'velikima' poskočila potražnja za novim automobilima u Španjolskoj, za 20,3 posto.

Potražnja za novim automobilima u Europi osjetno je porasla u siječnju, poduprta kalendarskim faktorima, a skok je zabilježen i u Hrvatskoj, pokazuje danas objavljeno izvješće europskog udruženja proizvođača automobila ACEA.

U siječnju je u 27 zemalja Europske unije (bez Malte za koju podaci nisu bili dostupni) registrirano ukupno 1,253.877 novih automobila, 7,1 posto više nego u istom mjesecu prošle godine, izvijestili su iz ACEA-e. U prosincu njihov je broj pao za 4,9 posto. U udruženju pripisuju siječanjski skok kao i prosinački pad kalendarskim faktorima.

Među vodećim je tržištima samo Velika Britanija u siječnju bilježila pad potražnje, za 6,3 posto. Time je trend smanjenja broja novih registriranih automobila nastavljen deseti mjesec zaredom, primjećuju u udruženju. Najviše je pak među 'velikima' poskočila potražnja za novim automobilima u Španjolskoj, za 20,3 posto. Dvoznamenkastu stopu rasta bilježila je i Njemačka, od 11,6 posto.

U Italiji i Francuskoj prodaja je porasla za osjetno skromnijih 3,4 odnosno 2,5 posto. Skupina novih članica EU pritom je bilježila četverostruko snažniji skok potražnje u odnosu na one starije, za 24,1 posto. U skupini starih članica, kojih je 15, stopa rasta iznosila je 5,6 posto.

Stare članice uvjerljivo pak nadmašuju nove ukupnim brojem registriranih automobila, njih nešto više od milijun. U novima ih je registrirano tek nešto više od 95 tisuća. U Hrvatskoj je, prema podacima ACEA-e, u siječnju ove godine registrirano 3730 novih automobila, 32,7 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U prosincu je njihov broj prema ACEA-inim podacima potonuo 40,2 posto.

Pogledajte i galeriju: Ovo je 10 najružnijih automobila svih vremena

Automobili
1/11

Komentara 1

Avatar babas
babas
12:30 16.02.2018.

Neukusno je uspoređivati životni standard kolonizatora iz zapadne Europe i njihovih kolonija u istočnoj Europi. Dok su jedni sve bogatiji u EU,drugi su sve siromašniji. Samo iz Hrvatske svake godine kolonizatori izvlače desetke miljardi ob banki,šoping centara,tecoma itd.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije