Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vozači, oprez

Ne krećite na put bez zimske opreme, od danas je – obvezna!

zimski uvjeti
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
15.11.2014.
u 09:31

U HAC-u apeliraju na sve korisnike autocesta da na put u zimskim uvjetima ne kreću bez adekvatne zimske opreme.

Od danas pa sve do 15. travnja sljedeće godine obvezna je uporaba zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj, priopćili su iz Hrvatskih autocesta.

Zimske dionice

Zimske dionice autocesta su Zagreb – Karlovac – Bosiljevo – čvorište Maslenica (A1), Granični prijelaz Macelj) – Trakošćan – Krapina – Zagreb (A2), Granični prijelaz Bregana – Zagreb – Sl. Brod – granični prijelaz Bajakovo (A3), granični prijelaz Goričan – Varaždin – Zagreb (A4), čvorište Osijek – Đakovo – čvorište Sredanci (A5) te čvorište Bosiljevo 2 – Delnice – Rijeka ( A6). Zimska oprema za osobna vozila, odnosno motorna vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, podrazumijeva zimske gume na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od četiri milimetra i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.

Autobusi moraju pak imati lance na pogonskim kotačima ili zimske gume postavljene na pogonske kotače, a autobusi i teretna vozila koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume na pogonskim kotačima. Prijestupnike čeka novčana kazna od 700 kuna.

U HAC-u apeliraju na sve korisnike autocesta da na put u zimskim uvjetima ne kreću bez adekvatne zimske opreme.

Previsoke ponude

Informacije o stanju na autocestama bit će objavljivane putem redovitih izvješća HAK-a u medijima i na web-stranici HAC-a i Autoceste Rijeka – Zagreb. Sve dodatne informacije mogu se dobiti na besplatnom infotelefonu 0800 0422 ili 0800 011. Tvrtka HAC-Održavanje i naplata cestarine pak ove će godine u zimskoj službi održavanja autocesta imati na raspolaganju 39 kamiona, za razliku od dosadašnjih 55. Podsjetimo, u HAC-ONC-u su odlučili uzeti u najam manji broj kamiona jer je iznos ponuda na natječaju za zimsku službu bio dvostruko veći od planirane vrijednosti.

>>Ne ugrožavajte sebe i ostale vozače, stavite zimske gume

>>Evo kako pripremiti automobil za zimu

Komentara 8

VI
virus1969
21:08 15.11.2014.

Još jedan idiotski zakon u moru drugih.

KA
kaco
10:31 15.11.2014.

Super, zakon nam nalaže snijeg. Idem odmah na tavan po saonice...

CA
Cafa
18:21 15.11.2014.

Eto što ti je komunizam. Od danas je kažnjivo nemati lance u gepeku, a vani 15-20 stupnjeva. Da je prošli tjedan pao snijeg, možeš bez zimske opreme kud hoćeš.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije