Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oprez kod kupnje vozila!

Jamstvo može biti usmeno, ali bolje ga je imati na papiru

rabljena vozila
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
08.04.2016.
u 19:10

Iako zakon poznaje i usmeno jamstvo, takav oblik jamstva teže je dokazati, pa je teže i utjerati jamstveno pravo

Zakon o obveznim odnosima propisuje da jamstvo obvezuje pod uvjetima pod kojima je dano bez obzira na oblik u kojem je dano. Dakle, može biti u obliku jamstvenog lista, usmene izjave, popratnog reklamiranja i sl. Kupac može tražiti da mu jamstvo bude izdano u pisanom obliku, što je i preporučljivo.

Jer, iako zakon poznaje i usmeno jamstvo, takav oblik jamstva teže je dokazati, pa je teže i utjerati jamstveno pravo. Kupac može zbog neispravnosti zahtijevati od prodavatelja, odnosno proizvođača popravak ili zamjenu u tijeku jamstvenog roka, bez obzira na to kad se nedostatak pojavio.

Pri kupnji vozila od pravne osobe, kupoprodajni  ugovor se podrazumijeva. Kad fizička osoba kupuje rabljeni automobil od druge fizičke osobe, ako ne ishodi račun, dokaz tehničkog pregleda i kupoprodajni ugovor, takva je kupnja rizična.

>> Kupujete automobil? Evo što se nudi do 20.000 kuna!

Komentara 1

ZV
zvokri
20:31 10.04.2016.

Ma možete se slikati sa jamstvom.Ja kupio godinu i pol star auto pod tvorničkim jamstvom i nakon mjesec dana vožnje dolazilo do čudnih vibracija kod palenja auta.U servisu nakon par pogađanja kvara "otkrili"da sam skurio lamelu i korpu kvačila i da to ne ulazi u garanciju iako u jamstvanom listu nije izrekom navedeno.Drž-nedaj ako hočeš auto plati.Da bi apsurd bio još veči na ugrađene dijelove dobijem dvije godine jamstva ali pod uvijetom da ne opterečujem vozilo,da se držim uputa proizvođača,da pravilno održavam,itd...što u pravilu znači da se i sa tim pismenim jamstvom mogu slikat.Radi se o WW autu i poznatim hrvatskim distributerima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije