Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
europski trend

HEP – vodeći promotor elektromobilnosti u Hrvatskoj

ELEN
11.06.2019.
u 14:10

HEP je do sada postavio i pustio u pogon vise od 70 javnih ELEN punionica diljem Hrvatske, a uz sufinanciranje iz EU fondova kroz projekte EAST-E, NEXT-E te bigEVdata i prve brze punionice na hrvatskim autocestama

HEP je prvi u Hrvatskoj prepoznao europski trend uvođenja odrednica održivog razvoja u sektore energetike i transporta. Nakon što je 2010. godine u sklopu pilot projekta postavio prve dvije punionice za vozila na električni pogon u Labinu i Vukovaru, HEP je krajem 2012. godine pokrenuo aktivnosti na razvojnom projektu eMobilnost.

ELEN - Mreža HEP-ovih punionica u hrvatskim gradovima

HEP je do sada postavio i pustio u pogon vise od 70 javnih ELEN punionica diljem Hrvatske, a uz sufinanciranje iz EU fondova kroz projekte EAST-E, NEXT-E te bigEVdata i prve brze punionice na hrvatskim autocestama. Trenutno se provode testiranja svih mogućnosti usluge krajnjem korisniku, pa tako i samih modela naplate koji će ove godine rezultirati komercijalizacijom usluge. Dodatne informacije svi korisnici mogu dobiti putem e-mail adrese elen@hep.hr.). Osim suradnje s gradovima i postavljanja javne infrastrukture dostupne građanima, HEP intenzivno radi i na rješavanju međugradskog prometa.

Hrvatska postaje dio europske električne autoceste

Na autocestama i cestama u tijeku je postavljanje mreže brzih i ultrabrzih punionica, koje se sufinanciraju kroz fondove Europske unije. Tako je HEP-u kroz projekt EAST-E odobreno sufinanciranje postavljanja 27 multistandardnih punionica za električna vozila snage 50 kW (AC/DC multistandard) na autocestama Goričan-Zagreb-Rijeka te Bregana-Zagreb. Realizacija projekta EAST-E omogućit će po prvi put i uključivanje hrvatskih autocesta na europske prometne pravce na kojima već postoji infrastruktura za punjenje električnih vozila. Hrvatska će tako postati dio mreže 11 europskih zemalja kroz koje će biti moguće obavljati neprekinuto prekogranično putovanje električnim vozilima.

Kroz šest država na električni pogon

HEP aktivno sudjeluje i u projektu NEXT-E, koji će omogućiti izgradnju mreže od čak 252 punionice za električna vozila u Češkoj Republici, Slovačkoj, Mađarskoj, Hrvatskoj i Rumunjskoj, odnosno 222 multistandardne brze punionice (50kW) te 30 ultrabrzih punionica (150 – 350 kW) duž središnjih TEN-T koridora i središnje mreže. Na taj način će, po prvi put u potpunosti, biti moguće vozilom na električni pogon prijeći velike udaljenosti duž šest Kohezijskih država. U okviru projekta HEP će postaviti 30 novih punionica - 26 brzih i 4 ultrabrze punionice najnovije tehnologije (snage od 150 kW) na autocestama Goričan - Rijeka, Zagreb-Split te Bregana – Lipovac. Sve će punionice biti multistandardne te će se na njima moći puniti svi postojeći, kao i nadolazeći modeli električnih vozila.

Sadržaj omogućio HEP

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije