Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ALKOHOL I VOŽNJA

Pijana vožnja uzima život za životom. Dr. Breitenfeld: Dopuštenu granicu spustiti na 0,2 promila

Breitenfeld: Istraživanja pokazuju da se već pri 0,2 do 0,3 promila mijenja svijest vozača, smanjuju se vidna oštrina i refleksi
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
11.11.2016.
u 12:00

Najopasniji su vozači s razinom alkohola u krvi između 0,5 i 1,5 promila, a slijede oni koji za upravljač sjedaju s više od 1,5 promila

Samo je puka sreća spasila građane Virovitice od pijanog 32-godišnjeg vozača koji je 2. studenog prošao kroz crveno svjetlo na semaforu nakon čega su ga zaustavili policajci. I izmjerili mu 4,57 promila alkohola u organizmu!

Martinje ove godine pada na današnji dan, pa je za očekivati da će se fešte u čast krštenja mladog vina protegnuti na cijeli vikend. A to znači i nekoliko dana veće opasnosti na cestama, jer, nažalost, još uvijek mnogi neodgovorni vozači nakon ispijanja alkoholnih pića sjedaju za upravljač automobila.

“Napuhalo” 39.960 vozača

Zbog prometnih nesreća koje su skrivili alkoholizirani vozači lani je na našim cestama poginula 91 osoba. Teško je ozlijeđena 601, a lakše 2045 osoba.

Najopasniji su, pokazuju statistički podaci MUP-a, vozači s razinom alkohola u krvi od 0,5 do 1,5 promila koji su krivi za 49 poginulih osoba, dok su pijani vozači s više od 1,5 promila skrivili 40 smrtnih slučajeva. Ukupno su skrivili 4294 prometne nesreće, a policija je uhvatila 39.960 vozača koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola. Dakle, alkohol je i dalje - uz preveliku brzinu s kojom se u nekim slučajevima i podudara - najčešći uzrok prometnih nesreća, ozlijeđenih osoba i poginulih na našim cestama.

Kako su statistički podaci već godinama otprilike na istoj razini i nema poboljšanja, potrebno je zapitati se što se može učiniti da se svijest vozača promijeni, da oni više ne sjedaju za upravljač pod utjecajem alkohola.

Veće kazne, smanjenje granice od 0,5 promila ili čak vraćanje 0,0 promila koje je u Hrvatskoj bilo na snazi ili nešto treće, pitali smo dr. Darka Breitenfelda, dugogodišnjeg alkohologa iz zagrebačke klinike za psihijatriju, alkoholizam i druge ovisnosti KBC-a Sestre milosrdnice i jednog od najvećih autoriteta u tom području.

Kazne prema primanjima

– Istraživanja pokazuju da se već pri 0,2 do 0,3 promila alkohola mijenja svijest vozača, smanjuju se vidna oštrina i refleksi. Europska Unija je još 2010. godine najavila da će smanjiti dopuštenu razinu alkohola s 0,5 na 0,2 promila. Iz nekog razloga Bruxelles je tu odluku stavio na čekanje. Ali je zato Rusija, koja je nekad bila poznata po velikoj potrošnji alkohola, odlučila suzbiti sjedanje za volan u pijanom stanju i smanjila je dopuštenu granicu na 0,3 promila. U isto vrijeme liberalni SAD u većini saveznih država ima granicu od 0,8 promila, a negdje i 1,0 promila. Ipak, smatram da će u dogledno vrijeme EU smanjiti dopuštenu granicu na 0,2 promila – kaže dr. Darko Breitenfeld. Upozorava i na kažnjavanje prijestupnika.

– Prije svega, policija bi češće trebala kontrolirati u kritičnim razdobljima, a to su vikendi od ponoći do tri sata, na mjestima gdje mladi izlaze. Ta se mjesta znaju. Osim toga, trebalo bi prekršitelje ponavljače kažnjavati još žešće, pa i oduzimanjem vozila. Dobro bi bilo uvesti i visine kazni prema primanjima – zaključuje Breitenfeld.

>> Nevjerojatno: Izmjerili mu čak 6,26 promila alkohola u krvi!

Komentara 4

DA
damascus
16:54 11.11.2016.

Breitenfeld je pogrešno prikazan kao autoritet za opodručje alkoholizma. To nije točno. On je samo fanatični neprijatelj alkohola kojega negira za konzumaciju i u svakodnevnom životu, nevezano za vožnju automobilom, i to u janmanjim količinama. Dakle čista prohibicija, a štoo je i povijest pokazala da je glupost. Njegovi nastupi svojedobno bili su pravi skandal po primitivizmu i isključivosti, i čudno je da se takvi fanatici pitaju za savjet.

ME
Menjik
12:29 11.11.2016.

sta vrijedi spustiti kad ce mangupi to i ralje krsiti?!

DU
Deleted user
07:15 14.11.2016.

ovi koji su se ubili imali su vise od 0.5% i sve mladi. pa moze li netko vec jednom reci da mladi ne smiju piti ...a stare pustite da zive!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije