Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akcija

Devet posto manje mladih vozača konzumiralo alkohol za noćnih izlazaka

alkohol
Foto: Dominic Lipinski/Press Association/PIXSELL
07.11.2017.
u 13:10

U akciji koja se u Hrvatskoj provodi već šestu godinu zaredom, ove godine je sudjelovalo više od 800 mladih vozača između 18 i 26 godina

Iako je ove godine devet posto manje mladih vozača konzumiralo alkohol prilikom noćnog izlaska nego lani, a pet posto manje je i onih koji su imali visoku koncentraciju alkohola u krvi, rezultati akcije "Europska noć bez nesreća" prikupljeni u noći s 21. na 22. listopada u sedam hrvatskih gradova pokazuju kako je među mladim vozačima i dalje u velikoj mjeri prisutan trend konzumiranja alkohola tijekom izlaska.

U akciji koja se u Hrvatskoj provodi već šestu godinu zaredom, ove godine je sudjelovalo više od 800 mladih vozača između 18 i 26 godina, priopćeno je u utorak od organizatora te akcije.

Europsku noć bez nesreća ove godine organizirala je udruga "Sigurnost u prometu", uz potporu Ministarstva unutarnjih poslova odnosno Nacionalnog programa Sigurnosti cestovnog prometa i pod pokroviteljstvom Europskog foruma mladih i organizacije Odgovorni mladi vozači (Responsible Young Drivers – RYD). Partneri su bili Fakultet prometnih znanosti i Zagrebačka pivovara koja se već petu godinu pridružuje s akcijom "Razmisli, kad piješ ne vozi".

Od 797 mladih vozača, samo njih 308 nije konzumiralo alkohol 

Rezultati ovogodišnje akcije pokazuju kako od ukupno 797 mladih vozača koji su dobrovoljno pristali na alkotestiranje samo 308 osoba nije konzumiralo alkohol, dok ih je više od polovice (61,35 posto) konzumiralo alkohol.

Zabrinjavajući je podatak da je 33 posto mladih imalo visoku koncentraciju alkohola u krvi, odnosno više od 0,5 promila alkohola, što je iznad dopuštene zakonske granice.

Također, rezultati akcije Europska noć bez nesreća pokazuju negativni trend konzumiranja alkohola mladih vozača prilikom noćnih izlazaka – 33 posto mladih imalo visoku koncentraciju alkohola u krvi.

Europska noć bez nesreća je edukacijska kampanja kojoj je cilj podizanje svijesti i odgovornosti mladih vozača u vožnji nakon noćnih izlazaka, te donošenje odluke da ne upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola već da upravljač prepuste trijeznim vozačima ili pronađu alternativni prijevoz (javni prijevoz ili taksi).

Akcija se već tradicionalno provodi istodobno u većini zemalja Europske unije s više od tisuću volontera, a u Hrvatskoj se ta akcija za odgovornu vožnju obilježila u 12 noćnih klubova u Zagrebu, Varaždinu, Čakovcu, Osijeku, Rijeci, Zadru i Dubrovniku.

Zanimljiv je podatak kako je u usporedbi s 2013. postotak mladih vozača kojima je tijekom akcije zabilježena visoka koncentracija alkohola u krvi pala za čak 31 posto, te ih je ukupno 12 posto manje konzumiralo alkohol u 2017.

Na osnovu ovogodišnjih rezultata može se zaključiti kako se statistički stanje poboljšava, međutim, konzumacija alkohola od strane mladih vozača je još uvijek značajno prisutna tijekom noćnih izlazaka.

Akcija prvi puta je pokrenuta u Belgiji 1995. i od tada se provodi diljem Europe, a Hrvatska se ovoj akciji pridružila 2012. uz pomoć studenata i vršnjaka mladih vozača upravo kako bi u neposrednom razgovoru i opuštenoj atmosferi mladi vozači samostalno dostigli kritički osvrt na vlastite odluke i osvijestili činjenicu kako vožnja i alkohol ne idu zajedno.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije