Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

7 razloga zašto banke ne bi trebale dizati kamate na kredite građanima

30.12.2008.
u 19:43

1. Podizanjem kamata na kredite te iste kredite učinit će puno rizičnijima. Dizanje kamata kredita od 500.000 kn sa 6,3 na 8 posto, na 20 godina predstavlja razliku od 120.000 kuna! A građani su puno zaduženiji nego prije nekoliko godina.

2. Povećavanje kamata i otežavanjem uvjeta za dobivanje kredita građanima banke će utjecati na usporavanje gospodarskog rasta. Ako svi na svijetu potiču potrošnju i labave kreditne uvjete, zašto smo mi “najpametniji”?

3. Banke će podizanjem kamata preusmjeriti građane na alternativnu, lihvarsku kreditnu ponudu te će tako početi uništavati vlastitu bazu solidnih klijenata. A jedan nam je bankar rekao da žele dijeliti njihovu sudbinu!

4. Podizanjem kamata banke će generirati dodatne probleme u sredini u kojoj žele dugoročno poslovati. Primjerice, uz više kamate i sporiji rast idu niži prihodi državnog i lokalnih proračuna te se lako može ugroziti cijeli sustav.

5. Dizanjem kamata na stambene kredite banke mogu prouzročiti slom stanograditelja, a njihova nelikvidnost može ozbiljno zatresti cijeli domaći financijski sustav. Nije li to poprilično hazarderski potez za “konzervativne” bankare?

6. Ako su više kamate odgovor na mjere HNB-a, bankari vlastitu centralnu banku dovode u poziciju da cijelo vrijeme od većeg zla mora birati manje. Uz oslobođenu likvidnost, bankari bi trebali biti puno zahvalniji. Ili će slomiti kunu.

7. Trčanje za visokim profitima u kriznim godinama može biti krajnje neodgovorna politika. Visoka jednokratna zarada na tuđoj nevolji može zapečatiti sudbinu i najmoćnijih domaćih financijskih kuća – potop klijenata, potop...


Ključne riječi

Želite prijaviti greške?