Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U POVODU

ZERP: Ne miješajmo kruške i jabuke

30.12.2007.
u 15:10

Ribarenje na Jadranu i Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas (ZERP) dvije su različite kategorije. Isto tako dvije su potpuno različite kategorije talijanski, francuski i ini zaštićeni pojasovi zemalja EU od ribolova. Oni koji brkaju dvije stvari, to čine ili namjerno ili zbog neznanja, ali u svakom slučaju ne prenose cijelu istinu o tom pitanju isto kao što pogrešno pripisuju Hidajetu Biščeviću “zasluge” za tzv. sporazum Hrvatske, Slovenije i Italije potpisan u Bruxellesu 2004. kojim se primjena ZERP-a ne odnosi na zemlje članice Unije.

Odluku o izuzeću zemalja EU iz ZERP-a donio je Sabor i ona točno glasi: “Za zemlje članice EU primjena pravnog režima zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa RH započet će nakon sklapanja Ugovora o partnerstvu u ribarstvu između Europske zajednice i Republike Hrvatske” (prihvaćena: 3. lipnja 2004., potpis: predsjednik Sabora Vladimir Šeks). Biščević je samo tu odluku Sabora pokazao u Bruxellesu, što su Europska komisija, Italija i Slovenija potpisom primile na znanje.

Hrvatska nije mogla donijeti drukčiju odluku jer ekološka zaštita mora ne ide pod ruku s pitanjem ribolova. Evo što je, na primjer, prihvatila Italija, koju optužuju za donošenje zakona o zaštiti mora, a Hrvatskoj priječi ZERP. Talijanski parlament prošle je godine izglasao zakon koji je stupio na snagu ove godine i kojim se Italija prilagođava zakonima u ostalim europskim zemljama vezano uz ekološku zaštitu mora.

Kako je Francuska u travnju 2003. donijela zakon o ekološkoj zaštiti i jurisdikciji nad morem, i Italija je izglasala zakon kojim se na 12 milja proširuje teritorijalno pravo, odnosno zakoni o zaštiti mora, posebno vezano uza zagađivanje iz brodova. Zakon ima dva članka s ukupno osam paragrafa u kojima se, uz ostalo, poziva na konvenciju UNESCO-a iz 2001., te se kaže kako se vanjske granice zone određuju dogovorima sa susjednim zemljama. U zadnjem paragrafu tog zakona stoji kako se on ne odnosi na ribolov. To je sve.

Dakle, zakon se ne odnosi na ribolov, jer je to gospodarska grana za koju se primjenjuju drugi zakoni. Od Hrvatske se samo traži, a što je zapravo saborskom odlukom iz 2004. i učinila, isključivanje pitanja ribarenja iz zakona o ekološkoj zaštiti. U okviru pregovora o različitim kvotama, od proizvodnje mlijeka do proizvodnje pilića, jaja, maslaca... zemlje EU utvrđuju i kvote o izlovu šparića, srdelica, škampa... Svaka zemlja članica EU može zatražiti uvođenje ribolovostaja, čak i u drugoj zemlji.

Nitko ne brani Hrvatskoj da u pregovorima o kvotama izlova ribe u Jadranu zatraži moratorij ili mnogo manji izlov ili pak što drugo, pa i kako jedino hrvatski ribari mogu loviti u hrvatskim vodama. Ali, nemojmo miješati kruške i jabuke, ZERP i ribolov, jer bismo uskoro mogli kazati i kako ZERP štiti divljač u hrvatskim šumama od inozemnih lovaca.

Želite prijaviti greške?