Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TJEDNA INVENTURA

Ženka Carla i mužjak predvodnik

08.02.2008.
u 16:19

SUBOTA 2. 2.
Ženka Carla i mužjak predvodnik
Zašto je bio toliki interes (i hrvatske) javnosti za (današnje) vjenčanje Carle Bruni i Nicolasa Sarkozyja? Zato da bi bio još veći interes za njihovu skoru rastavu! Bi li se Carla Bruni, koju je Sarkozy upoznao prije nekoliko mjeseci, ikad za njega udala da nije postao predsjednik Francuske? Naravno da ne bi. Možda nije bila ni čula za šefa policije koji se prije koju godinu u vrijeme velikih prosvjeda u Parizu zakleo da će to “emigrantsko smeće pomesti s ulica”. Ali kad je “smetlar” postao jedan od najmoćnijih ljudi Europe, kako manekenka ne bi poželjela da u nju prodre ta europska moć, kao što se svojedobno Aristotel Onassis oženio Jacquelinom Kennedy zacijelo samo zato da prodre tamo gdje je prodirao najmoćniji čovjek svijeta!

NEDJELJA 3. 2.
Tadić prihvatljiv jer jedini – laže
Srbijanski predsjednički izbori. “Zaustavljena prodaja Srbije Rusima” – veliki je naslov u novinama jedne zemlje u kojoj NIJE zaustavljena prodaja nacionalnih dobara Zapadu! Naravno, riječ je o novinama u Hrvatskoj. Jedno je prodati se Zapadu, a posve pak drugo Rusiji! Za mnoge je glavna dvojba srbijanskih izbora i bila – Europa ili Rusija. A Srbija? Za srbijanske “demokrate” kao da je najmanje važna. Pratio sam internetska izdanja srbijanskih medija. Uglavnom – isti ropski, podložnički odnos prema EU kao i u Hrvatskoj. Na isti način na koji se hrvatska vlast klela u Domovinski rat istodobno se odričući hrvatskih generala i bjesomučno ih hapseći, izborni se pobjednik u Srbiji Boris Tadić kune u Kosovo istodobno ga se odričući za ljubav svojih zapadnih gazda. U Srbiji se s jednakom odlučnošću u Kosovo kunu i Tadić, i Koštunica, i Nikolić, ali “demokratskoj javnosti” prihvatljiv je samo Tadić jer on jedini laže: Kosovo mu je nevažno, EU mu je neupitan. U Hrvatskoj svi vide kako nas je Europska unija ekonomski i financijski podjarmila, ali za “demokratsku javnost” samo je ona neupitna!

PONEDJELJAK 4.2.
Zašto se ne rađaju djeca?
Nastavlja se podjela moći u vladajućoj koaliciji – Josip Friščić najavljuje da će šef dalmatinskog HSS-a Ante Markov biti direktor Jadranskog naftovoda (Janafa), a u tijeku je i jagma za direktorskim mjestima u Hrvatskim vodama, Hrvatskoj pošti i još nekim državnim tvrtkama. Hitler je znao reći da mu je političare najlakše pridobiti u demokracijama: jednoga ćeš kupiti novcem, drugome ćeš zadovoljiti taštinu, a može i jedno i drugo u istom paketiću. Kao i svuda, i političari se u Hrvatskoj na riječima bore za opće dobro, ali nemaju ni toliko obraza da mjesta u spomenutim i sličnim velikim tvrtkama prepuste stručnim ljudima. Razlog je jednostavan: riječ je o silnoj moći i utjecaju što ih upravljanje u njima donosi, o velikome novcu, o mogućnosti da se za nekoliko godina čovjek obogati. Tako je bilo na početku devedesetih u prošlom stoljeću, tako se nastavlja do danas: uz tajkune i strance, zemlju su prigrabili politički moćnici, njihove obitelji i interesne skupine. Zašto se u Hrvatskoj ne rađaju djeca, zašto je u Europi najveći odljev mozgova iz Hrvatske? Zato što se Hrvati u vlastitoj zemlji sve više osjećaju strancima i suvišnima!

UTORAK 5. 2.
Šarinić na povratku izvorima
Siroti Hrvoje Šarinić! Ne može sam platiti urbanistički plan (oko 180.000 kuna) za parcelu na kojoj kani sagraditi novu vilu, pa moli samoborsko općinsko poglavarstvo da mu pomogne. Tko bi rekao da će se famozni, skupo plaćeni graditelj francuskih nuklearnih elektrana, negdašnji predsjednik Vlade, predstojnik Ureda Predsjednika, predsjednik uprave Ine... srozati do socijalnog slučaja kojemu treba državna pomoć! Šarinić prodaje jednu vilu koja je za njega i ženu mu prevelika i gradi drugu, manju, pa možete zamisliti koliko je milijuna posrijedi! Unatoč tome, traži pomoć iz općinskog proračuna! Koja sitničava pohlepa! Čovjek bi mogao pomisliti kako se, maskirani, siroti Šarinić i supruga mu često hrane u pučkim kuhinjama, ili kako, maskirani, prodaju rabljenu odjeću na zagrebačkom Hreliću. Sjećate li se kako se predsjednik Svjetske banke Paul Wolfowitz osramotio kad je cijeli svijet obišla vijest o rupi na čarapi koju je “pokazao” kad je skinuo cipele na ulazu u džamiju... Koliko god se bijeda visoko popne u ovoj ili onoj hijerarhiji, ona se uvijek vraća svome izvoru!

SRIJEDA 6. 2.
Čega se odreći u korizmi
Počela je korizma. Čega se odreći? Evo nekoliko preporuka. Mesić – lakih rješenja. Sanader – teške narcisoidnosti. Milanović – hrvatskog ekspanzionizma od Vardara do Triglava. Bozanić – mračne pobožnosti. Bebić – komunističke biografije. J. Kosor – veselog plašta za mrtve branitelje. Bajić – redovitih dogovora s premijerom. Hebrang – desnih opravdanja HDZ-ova lijevoga kurvanja. Ž. Antunović – patnje što nije predsjednica SDP-a. Šuker – suvišnih kilograma vanjskog duga. Pusićka – šaputanja s Londonom. Friščić – tisuću direktorskih mjesta za haesesovce. Selem – želje da Sanaderu sagradi piramidu. Vidošević – hobija: skupljanja tuđeg novca. Mamić – gramziva altruizma. A. Nobilo – uvjerenja da nema zločina koji ne može obraniti. Latin – perverzije kojom ljubi samoga sebe. Gjenero – skromnih priznanja da ništa ne zna. Čuić – očekivanja Nobelove nagrade. Zidić – budućih pet žena. Jergović –  budućih deset romana. Maroević – otvaranja budućih tisuću izložaba. Visković – umišljenosti da je 1981. umro on, a ne Krleža. Severina – budimo realni, ne preporučujmo nemoguće!

ČETVRTAK 7. 2.
Spasonosni Slavko Goldstein
“Ugledni intelektualac” znači da je netko priznat,  stručnjak do čijeg se mišljenja drži, čije mišljenje obvezuje. Ali kad je riječ o takvu čovjeku, pridjev mu “ugledni” i nije potreban, može samo asocirati na fabriciranu uvjerljivost. Osim nekih pseudopovijesnih tekstova, Slavko Goldstein nije napisao ni uradio ništa što bi ga približilo autoritetima s vrijednim književnim, ekonomskim, sociološkim, politološkim, historiografskim, filozofskim ili inim djelima, ali  je za lijevo-liberalne medije “ugledni intelektualac”, pače, spasonosan um. Pa s naslovne stranice jednog tjednika vrišti njegova ideja o “velikoj koaliciji HDZ-SDP” koja bi Hrvatsku izvukla iz “ozbiljne krize u koju je zapala na putu u EU”. Evo kratke povijesti Goldsteinova spasiteljstva. Kad se Šešelj spremao na pohod Hrvatskoj, predlagao je da ga se dočeka čajem. Na prvim izborima bio je ideolog Koalicije narodnoga sporazuma koja je doživjela debakl. Kad su plamtjeli rat i četnička agresija, sa srpskim je intelektualcima u Zagrebu raspredao o podijeljenoj krivnji. Njegov veliki projekt, HSLS,  pretvorio se u mizeriju. I Židovska općina u Zagrebu s veseljem ga se oslobodila. Spasonosni Goldstein!

PETAK 8. 2.
HNS gubi Pusićkine birače?
Vesna Pusić neće više biti predsjednica HNS-a. Plašljiva Savka, koja nikad nije ni pomišljala na hrvatsku državu nego je postala nacionalni mit na valu koji je pokrenuo Tito, osnovala je HNS potkraj 1990., vrlo kasno, kad joj više nije mogla pomoći ni uspomena na 1971. Po izbornim rezultatima ni izdaleka nije opravdala naziv “narodna”, a otkad tu stranku vodi Vesna Pusić, izgubila je valjda i posljednjeg birača koji se osjeća baštinikom Hrvatskoga proljeća. U jeku rata Pusićka je iz Beograda u Zagreb dovlačila srpske “liberalne intelektualce” koji su s hrvatskim istomišljenicima agresiju JNA i četnika preimenovali u vjersko-etnički sukob i građanski rat, a poslije će Hrvatsku optužiti za agresiju na BiH. S takvom čelnicom HNS je mogao računati uglavnom na jugonostalgičare kojima ni SDP nije dovoljno lijevo. Ili sada jest? Ali kako god bilo, nije li iluzorno očekivati da bi se s Čačićem na čelu HNS mogao oporaviti? Mnogo manje sklon ideologizaciji stranke, Čačić bi mogao izgubiti Pusićkinih birača više nego dobiti onih koji vjeruju u njegovu poslovnu pamet. Nikakva pamet nije jača od uživanja Pusićkine publike u njezinoj zlobi prema Hrvatskoj!

Želite prijaviti greške?