Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gojko Drljača
Autor
Gojko Drljača

Zašto su svi govorili da je ugovor OK?

INA, BENZINSKA
Martina PopovČIĆ/PIXSELL
21.06.2011. u 12:00

Nije bilo jasno zašto MOL kupuje dodatne dionice Ine. Čini se da se bojao raskida dioničarskog ugovora!

Puno puta pisali smo kako je očito da mađarska vlada s puno više pažnje tretira MOL nego hrvatska vlada Inu. Teško nam je bilo shvatiti zašto je mađarski nacionalni interes obraniti MOL od dominantnog stranog vlasnika, a hrvatski je interes bio prodati Inu strancima kao da je stara podrtina koja će donositi samo gubitke.

Kad smo s takvim dojmom komentirali potpisivanje dioničarskog ugovora između hrvatske Vlade i MOL-a, isticali smo da je neshvatljivo zašto mađarskoj strani istodobno predajemo upravljačka prava u Ini kao da su većinski vlasnici uz to što pristajemo da Hrvatska preuzme enormne gubitke u neprofitabilnom uvozu plina dok će Mađarima kao suvlasnicima ostati superprofiti od eksploatacije plina u hrvatskom podmorju i iz Ininih nalazišta u Siriji.

Pomišljali smo da je tu možda netko nešto stavljao u džep. Sumnjali smo na bivšeg potpredsjednika vlade Polančeca jer je ishodio pozadinsko jamstvo MOL-a kod mađarske OTP banke kako bi izbavio svoje prijatelje, menadžere Podravke. Čak smo u Večernjaku i javno rekli da je riječ o veleizdaji, ali smo se ponizno umirivali i sami sebi govorili da imamo previše bujnu, paranoičnu maštu. Nije bilo lako. I s vrha vlasti i iz oporbe poručivali su da je ugovor s Mađarima više-manje OK. Bili su potrebni mjeseci da političari nevoljko prihvate Večernjakovu javnu sugestiju za osnivanje istražnog povjerenstva o prodaji Ine.

Kad je počeo polujavni rat vlade s MOL-om, činilo se kao da je netko hrvatsku vlast probudio iz duboke hipnoze, ali prekasno, kada više nema nade da se bilo što ozbiljno promijeni u “Polančecovu” dioničarskom ugovoru. Istodobno, MOL se grčevito počeo boriti da stekne više od 50 posto dionica Ine. Pitali smo se zašto. Pa imaju prava kao većinski vlasnici. Sada možda imamo odgovor! Dioničarski ugovor možda se može poništiti, ali je pitanje mogu li im se oduzeti dionice.

Ključne riječi

Komentara 29

Avatar DoubleW
DoubleW
12:40 21.06.2011.

\"Zašto su svi govorili da je ugovor OK?\" Koje mudro pitanje autora texta. Ako je DrIvo Smradanerski munuo 10 mil€, bez brige da si i ostala banda podržavateljska Drive, nije namaknula svojoj praprapraunučadi đeparačić, nek im se nađe. Očito da je Ljubo Ćesić Rolsrojs obmanuo javnost svojom izjavom :tko je jamio, jamio je., jer ne vidim kraja \"jamljavnju\" u državotvornih \'rvatina..

OB
-obrisani-
12:56 21.06.2011.

0 + - 21.06.2011. u 12:40h DoubleW je napisao/la: \"Zašto su svi govorili da je ugovor OK?\" Koje mudro pitanje autora texta. Ako je DrIvo Smradanerski munuo 10 mil€, bez brige da si i ostala banda podržavateljska Drive, nije namaknula svojoj praprapraunučadi đeparačić, nek im se nađe. Očito da je Ljubo Ćesić Rolsrojs obmanuo javnost svojom izjavom :tko je jamio, jamio je., jer ne vidim kraja \"jamljavnju\" u državotvornih \'rvatina.. ............................................................................................................... Da..svi smo dobili svoj dio osim tebe ..i svi smo znali osim tebe..jedino ti blentone nisi dobio nista ...zato jer si nepismen i imas pokvarene mastu..

ST
standup
16:49 21.06.2011.

..nemojmo zaboraviti da i tovaris´-Pucín ima veliki udio u MOL-INI...(a on je ipak-najmocniji...,ostalo su sitne ribe..)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?