Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
23.11.2012. u 10:00

Tko ne bude imao čiste papire, neće dobiti nijednu od poreznih olakšica i plaćat će puni porez.

Nevezano za to što je svaki novi porez teret za porezne obveznike i dovest će do niza nepovoljnih posljedica, prvi je dojam nakon prezentacije prijedloga poreza na nekretnine da je zakon toliko kompleksan i kompliciran da ga neće imati tko provesti. U manje od pola godine treba utvrditi vrijednost svih nekretnina u zemlji, a one koje nisu uknjižene provesti kroz vlasničke knjige. Tko ne bude imao čiste papire, neće dobiti nijednu od poreznih olakšica i plaćat će puni porez. Vlasničke su knjige u rasulu zbog nemara administracije i nije u redu zbog toga kažnjavati građane.

Probni baloni s poreznim stopama, ali i oštre reakcije koje su uslijedile nakon toga, ipak su imali neke koristi. Vlada se pribrala i najavila stope koje su znatno niže u odnosu na radne verzije, a primjerenije standardu. Umjesto s dva posto, nekretnine će se oporezivati sa 1,5 posto, ali ta se porezna obveza oslobođenjima može spustiti i do 0,05 posto vrijednosti nekretnine. No, konačna je izvedba prepuštena na volju i znanje lokalnih vlasti, a one nemaju kapacitete da to učine kako treba u kratkom roku. Opće postavke imaju socijalnih elemenata, kuće u kojima se živi zadržat će slično opterećenje, a za sve druge nekretnine neka vrsta legalizacije preduvjet je za korištenje olakšica.

Zakon ipak ne bi trebao potaknuti masovne fiktivne razvode i lažne prijave boravka jer će dobrim dijelom uvažiti tradicionalne obiteljske vrijednosti. Osim na vlasnike nekretnina, maksimalne će se olakšice primijeniti i na članove uže obitelji koji žive u roditeljskoj kući ili djedovini.     

Komentara 7

MI
mirkoP
13:30 23.11.2012.

Osobno me ovaj porez kaci ali ipak pokusavam gledati na njega iy jednog drugog ugla. 1. svakako da ce porez na nekretnine biti katalizator sredjivanju zamljisnih i imovinskih knjiga. Pitanje je samo da li ce te institucije imati znanja, osoblja i volje napraviti taj posao. Bojim se da nece. 2. Kako odrediti vrijednost nekretnine, takodjer je pitanje na koje postoji mnogo odgovora, buduci da takav porez imaju i druge zemlje. Koji je pravi odgovor, e zato imamo nase zastupnike, pa neka opravdaju svoju placu.

OB
-obrisani-
11:12 23.11.2012.

zakon toliko kompleksan i kompliciran da ga neće imati tko provesti. ///////// slinić "zna" kako je partija radila ranije,nema veze što ni država nema čak niti popis sveukupne imovine a kamoli sređene imovinske odnose.

YA
yan
13:27 23.11.2012.

Mogu razumjet da se uvodi porez na drugi , treći stan ili vikendicu ali u ovoj situaciji uvest porez na stan u kojem ljudi stanuju je van pameti , makar sam dobronamjeran čini mi se da vlada pokazuje svoju nemoć na ekonomskom planu uz svo uvažavanje onog kaj su nasljedili od prethodne vlasti ........ i prosim fino pojedince da prestanu trkeljat o komunizmu jer je ovdje na djelu najcrnji kapitalizam.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?