Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MUZIČKI BIENNALE ZAGREB

Zagrepčene u travnju očekuje bogat glazbeni program

20.01.2009.
u 16:20

Ovogodišnji, 25. Muzički biennale, najavljen je za mjesec travanj kada će biti predstavljen niz glazbenih, glazbeno- scenskih i multimedijalnih događaja na čak petnaest različitih lokacija u Zagrebu.

U sklopu festivala održavat će se i razne radionice, kao i predstavljanja raznih umjetnika, naglasio je umjetnički ravnatelj festivala Berislav Šipuš te najavio umjetnika u žarištu Tristana Muraila. Naime, riječ je o francuskom skladatelju srednje generacije i istaknutom predstavniku 'spektralne' glazbe koji je obilježen i kao nasljednik velikih francuskih skladatelja 20. stoljeća kao što su Boulez, Messiaen, Ravel i Debussy.

Također je najavljen i trodnevni simpozij na temu “Proces-Muzika” u koprodukciji MBZ-a s Multimedijalnim institutom. U tri poslijepodnevna termina i to od 18. do 20. travnja, koncertne će programe popratiti uvodna predavanja trojice svjetski istaknutih filozofa, polazeći u svojim razmatranjima od motiva iz Kafkina Procesa i njegove ekranizacije koju je 1962. godine Orson Welles realizirao upravo u Zagrebu.

Iz organizacije MBZ-a kažu kako očekuju i dolazak poznatog mađarskog koreografa Josefa Nadja koji će nastupiti sa svojim plesno glazbenim projektom "Sho-bo-genz-zo", zatim američkog skladatelja Orlanda Garcie, čija će opera "Transcending Time" biti praizvedena baš u Zagrebu.

Osim mnogih inozemnih gostiju koji nisu gore navedeni, tijekom biennala bit će održane i dvije domaće praizvedbe, a jedna od njih bit će opera Srećka Bradića "Crux Dissimulata", u režiji Krešimira Dolenčića.

Želite prijaviti greške?