Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Godišnjica

Znanstveni skup o ilircu Stanku Vrazu

Autor Đulabija rodio se prije 200 godina
VL
28.10.2010.
u 20:53

Skup organizira Gradska knjižnica Samobor, koja ove godine obilježava 110 godina postojanja

“Znanstveni skup u povodu 200. godišnjice rođenja Stanka Vraza (1810. - 2010.)” održat će se u Samoboru 5. studenoga 2010. u Galeriji Prica, Trg Matice hrvatske 5, s početkom u devet sati. Tema skupa je proučavanje života i djelovanja Stanka Vraza, koji se istaknuo kao pjesnik, putopisac, skupljač narodne poezije i prevoditelj, a smatra ga se prvim hrvatskim profesionalnim književnikom, te jednim od istaknutijih Iliraca.

Skup organizira Gradska knjižnica Samobor, koja ove godine obilježava 110 godina postojanja. Kako ističu Mirjana Dimnjaković, ravnateljica Gradske knjižnice Samobor, i Danijel Vojak, predsjednik Organizacijskog odbora znanstvenog skupa, brojni su razlozi održavanja toga znanstvenog skupa; 200 godina od rođenja Stanka Vraza, 175 godina od početka ilirskog preporoda, 170 godina od izlaska prvog izdanja Đulabija i 100. obljetnica postavljanja nadgrobnog spomenika Ljubici Cantilly.

Osim navedenih poticaja, Organizacijski odbor želi održavanjem skupa promovirati povijesnu i kulturnu baštinu Samobora kao “gnijezda Iliraca”. Na znanstvenom skupu sudjelovat će 10 znanstvenika koji će izlagati o temama vezanim za život i (književno) djelovanje S. Vraza.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije