Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zabuna u samoboru

Zemljište vraćeno obitelji Hock, pa su igralište premjestili

'01.10.2013., Samobor -  U naselju Vungriscak pored setalista premijesteno je djecje igraliste za pedesetak metara jer je zemljiste na kojem je bilo igraliste vraceno vlasnicima.  photo: Davor Visnjic
'Davor Visnjic/PIXSELL'
11.10.2013.
u 17:00

Zemljište na Vugrinščaku uz Gradnu nakon 20 godina spora opet pripalo potomcima plemića

Pomicanje dječjeg igrališta uz šetnicu na Vugrinščaku uz obalu potoka Gradna, samo 50 metara niže, te pokušaj demontaže rasvjetnih stupova na bivšem klizalištu Samoborcima je glave ispunilo upitnicima. Većina je pomislila da se igralište pomiče zbog dotrajalih sprava koje će zamijeniti novijima. No, nikome nije palo napamet da odnedavno prolaze kroz privatni posjed. Trebalo je više od 20 godina da se zemljište s odbojkaškim igralištem, dječjim parkom i bivšim klizalištem vrati prvim vlasnicima čija je imovina odavno nacionalizirana, zbog čega je Grad Samobor dječje sprave odmah premjestio na gradski posjed.

–Razgovarat ćemo s vlasnicima da sve drugo ostane kako jest. No, s njima vodimo više sudskih sporova oko povrata imovine, pa će se pokušati dogovoriti zamjena s nekim drugim gradskim zemljištem – kazao je gradonačelnik Samobora Krešo Beljak, te dodao da prema prostornom planu ondje ne može biti ništa drugo osim parka. Šetnica je, kaže, dio javnog dobra i nikad nije bila predmet spora. No, očito je da su neriješeni imovinsko-pravni odnosi sprečavali grad da se na zemljištu išta radi. Na službenom gradskom webu pod urbanističke planove uređenja naveden je i dio oko Vugrinščaka, a još 2007. planirano je nasuprot šetnice, na lijevoj obali Gradne, uređenje biciklističke staze i zelenih površina. To zemljište vraćeno je nasljednicima Aleksandrine Hock, čija je obitelj, kažu upućeni, nekad imala cijeli grad. A. Hock je iz stare samoborske obitelji Kiepach. Današnja nasljednica Mirela Hock jedina je ostala u Hrvatskoj.

– Vlasnica sam četvrtine tog zemljišta, a pretpostavljam da ćemo ga i prodati. Nećemo ukinuti šetnicu, no bitno je bilo da se igralište pomakne kako ne bismo odgovarali ako se nekome što dogodi – kazala je Hock.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije