Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kvaka 22

'Želite povlaštenu kartu? Ne može, niste u sustavu'

Novopostavljeni parkirni automati u Središću
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/8
29.08.2019.
u 13:40

Stanovnici Središća mogu kupiti karte tek 2. rujna, na dan uvođenja naplate.

Kvaka 22. Tako se najlakše može opisati situacija u kojoj su se našli stanovnici Središća koji su sami tražili naplatu parkirališta u cijelom kvartu kako bi se reguliralo parkiranje “na divlje”, nakon čega im je želja i uslišana, da bi tek nakon odluke Grada Zagreba doznali da povlaštene karte cijene od 40 kuna ne mogu kupiti jer – nisu u sustavu.

Jedan od gorućih problema

Naime, parkiranje se počinje naplaćivati po tarifi druge zone u cijelom naselju 2. rujna, ali stanovnici Središća mogu kupiti svoju povlaštenu kartu tek kad se naplata uvede. Pitaju se kako će stići kupiti kartu na šalterima Zagrebačkog holdinga, koji se otvaraju u 7 sati, a naplata počinje od 7.30 sati. I ako je ne stignu kupiti – jedan dan parkiranja koštat će ih kao i mjesečna povlaštena karta. Iako Holding ima opciju on-line kupnje karata, ona trenutačno nije moguća jer ih, unatoč tome što se o odluci razgovara već mjesecima, još nisu uvrstili na popis ulica u kojima se plaća parkiranje. Neki su stanovnici tako jučer zaključili da je riječ o još jednoj “gradonačelnikovoj mućki”. Oni s kojima smo razgovarali uglavnom rezignirano odmahuju glavom ne znajući kako će se snaći na dan kad počne naplata – hoće li produljivati parkiranje ili, što je većina rekla – platiti kaznu.

 

– Uvijek nađu načina da vam izmuzu zadnju kunu, to je zaista talent, mi tražimo da uredno plaćamo parking i zbog toga dobivamo po prstima. I šutimo. Gdje to još ima? – pita se mladi Petar, stanovnik Središća, od rođenja. Iz Vijeća Mjesnog odbora Središće kažu da su im iz Zagrebparkinga javili da u prvome tjednu primjene neće biti strožih kontrola kako bi se svim vozačima iz Središća dalo dovoljno vremena za kupnju karata.

– Nadamo se da će se uvođenjem naplate parkiranja barem djelomično riješiti jedan od gorućih problema u naselju, oslobodit će se pločnici i požarni putevi te time i povećati sigurnost svih sudionika u prometu – ističu iz MO Središće. Usmeno su obećanje da se neće naplaćivati kazne te da će se prvih tjedan dana ispod brisača naći tek obavijest o uvođenju naplate dobili i članovi udruge građana “Glog” Središće. Na to se posebno nasmijao stanovnik Ljubomir Nikolovski.

– Da neće kažnjavati prvih dana, kažete? Ne vjerujem. Nedavno su u kvartu posjekli nekoliko prekrasnih stabala da bi se dobilo još parkirališnih mjesta. Neće Bandić oprostiti ni lipe – govori Ljubomir Nikolovski.

Novopostavljeni parkirni automati u Središću
1/7

Širenje zona po gradu

No ne širi se parking samo na Središće – u drugu zonu ulaze još Savica i Medveščak, dok će se u trećoj zoni plaćati na parkiralištu uz autobusni terminal na Vrapčanskoj aleji, oko Doma zdravlja u Vrabečaku 4, uz Tržnicu Vrapče te Szabin odvojak. Prvom zonom postaju Medvedgradska i Mlinarska. Naplata i kontrola parkiranja u svim navedenim ulicama počinje od ponedjeljka, a cijene parkiranja neće se mijenjati. Sat parkiranja u III. zoni iznosit će 2 kune, u II. zoni 5, a u I. zoni 12 kuna. Na širenje parkirališne zone reagirali su i zagrebački HNS-ovci, koji smatraju da se to radi bez suvisle analize i pokazatelja.

– Još prije mjesec dana zatražio sam da mi dostave analizu opravdanosti donošenja novog pravilnika, no nisam je nikad dobio – govori Tomislav Stojak, predsjednik zagrebačkog HNS-a.

Komentara 48

Avatar antimaterija
antimaterija
14:26 29.08.2019.

Godinama sve svi zgražaju, kukaju, čude svim ispadima nekulture i divljaštva Bandića i njegove družine, općenito uništavanjem gotovo svih važnih obilježja urbanosti jednog velikog grada kakav Zagreb zaslužuje biti ali gle čuda kada su izbori svi kao da imaju amneziju, pa ili iznova padaju na krajnje jeftini populizam i potkupljivanje (besplatni javni prijevoz, besplatni udžbenici,...besplatni - a tko to plaća?) ili imaju važnijeg posla od izlaska na izbore. Gdje su uopće ti urbani, obrazovani, kulturni građani i stari Zagrepčani na dan izbora, ta nije moguće da u gradu dominiraju ljudi koji vole nered, nerad, nekulturu, neznanje, korupciju, divljaštvo, ukoliko žele bolje, građani se moraju trgnuti i na izborima zbaciti Bandića. Moramo se odlučiti kako u Zagrebu tako i drugim našim gradovima jesmo li svi samo žetončići koje jeftino potkupljuju od izbora do izbora ili smo odgovorni građani koji želimo vrijedne, poštene, sposobne, kulturne i napredne uprave koje vizionarski grade naše gradove.

Avatar dr. Evil
dr. Evil
14:44 29.08.2019.

Dajte promijenite ime grada ...iz Zagreb u "Zagrebparking"

BB
branko.baricic
14:46 29.08.2019.

izbori???? podatak...vise od 50%glasaca u zagrebu...nije rođeno u zagrebu. pametnome dosta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije