Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Briga za socijalu

Zbog zime Plinara neće isključivati neplatiše, Elektra još ne zna

dubravka kaldi
Davor Puklavec/PIXSELL
09.02.2012.
u 08:00

Obitelj Kaldi grije se na malu peć na drva dobivena od Caritasa kojih im ponestaje, a strahuju da će ostati bez struje u trošnoj kući

Više od tisuću zagrebačkih obitelji zbog stalnog dugovanja Plinari trebalo je ovih dana biti isključeno iz mreže, no ekstremne hladnoće i snježno nevrijeme donijeli su im  “poštedu”.

Dobra je to vijest za neplatiše potrošenog plina, veliki dio kojih su socijalni slučajevi s malom djecom.

Savjet iz Grada

– Isključenja iz sustava ne obavljaju se do daljnjega, a nastavit ćemo s njima kada se za to stvore uvjeti, naravno i meteorološki – objasnio je Davor Šestan, glasnogovornik Gradske plinare.

No, deseci zagrebačkih obitelji nisu ostali pošteđeni iskapčanja iz mreže, kada je u pitanju dugovanje prema Elektri Zagreb. Dužnici za električnu energiju isključeni su iz mreže prije snježnog vala i još su uvijek isključeni, što je mnoge dovelo na rub očaja, posebice jer se nove padaline najavljuju za petak.

Dio onih koji se griju na struju, tražeći rješenje, pokucao je i na vrata gradskog Ureda za socijalnu zaštitu, no osim savjetodavne potpore – više od toga ni gradske službe nisu mogle pomoći.

– Savjetovali smo im da se obrate izravno Elektri i mole za ponovno ukapčanje te da se dogovore o otplati duga – poručili su iz gradskog ureda.

O kojem je broju dužnika, koji su ovih dana ostali bez električne energije, riječ, iz HEP-a nisu željeli govoriti, no glasnogovornica Mirela Klanac ističe da je prioritet poslovanja ovog javnog poduzeća neometana opskrba, a ne iskapčanje dužnika.

Ostao bez posla

Među onima koji strahuju od iskapčanja zbog 1200 kuna nepodmirenog računa Elektri jest i obitelj Kaldi, koja dvije godine živi od 900 kuna u trošnoj kući koju zbog brojnih pukotina nazivaju “vila propuh”.

– Živimo od moje mirovine, suprug je radio 30 godina, no sada je bez posla, pomaže nam i sin, nešto moja sestra, ali sve je to kap u moru – jada se Dubravka Kaldi (51) koja boluje od raka dojke, dok sjedi odjevena u jaknu i s pletenom kapom na glavi, u kućici koju jedva zagrije peć na drva.

– Ogrjev smo dobili od Caritasa, a potrajat će još malo pa ćemo biti bez grijanja – žali se Dubravka koja 33 godine čeka da Grad Zagreb provede odluku o rušenju njezine kuće koja se nalazi na trasi GUP-om predviđene obnove Baštijanove ulice.

Komentara 6

Avatar dariodario551
dariodario551
08:31 09.02.2012.

Svaka Čast Plinari

AM
a_morte_i_rossi
08:36 09.02.2012.

ja ne vidim da je ta kuća trošna?! a struju su meni iskopcali neki dan pa sam imao problema...doduse iskopcali su me jer ja imam drugu vrstu problema...djelim sat sa neplatisama i onda sranje....

KR
kridan
08:41 09.02.2012.

Idite u Hdz buju vam oni pomogli valjda imaju jos para.Najbolji kad je najteze

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije