Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nije im ugodno

Zatvorila lokal u ljeto, a još prima račune za grijanje

grijanje savica (1)
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/3
10.01.2013.
u 10:45

Dosta nam je. Plaćamo za lošu uslugu, želimo se isključiti iz sustava, kažu na tržnici

Računi za grijanje sve su viši, a usluga je loša do nikakva, žale se vlasnici lokala u tržnom centru Savica. Uz krov koji prokišnjava, zaposlenici se suočavaju i s niskim temperaturama.

Pucanj u prazno

– Prošle zime grijali smo se preko grijalica više tjedana jer radijatori nisu radili. Srećom, trenutačno zima nije opaka. Nekad je s grijanjem sve u redu, no čim temperature padnu ispod nule, postane prehladno pa se snalazimo. Žalili smo se na problem i upravi i Toplinarstvu, no sve djeluje kao pucanj u prazno. Plaćamo račune za lošu uslugu. Sve da se i isključimo iz sustava grijanja morali bismo plaćati zakupnu snagu, kaže vlasnik kafića Robert Kovač.

On nije jedini koji bi se rado isključio iz sustava grijanja preko toplane. Napravio bi to i njegov “susjed“ Darko Setrajčić.

– Radijatori su stalno mlaki, ne isijavaju toplinu te ne mogu zagrijati radnju koju imam – žali se on.

No, čini se da je najbizarniji slučaj sigurno Marije Petković.

– Iako sam radnju zatvorila još u kolovozu, i dalje plaćam visoke račune za grijanje. Radila sam na temperaturi od najviše 18 Celzijevih stupnjeva, a unatoč računu od čak 1500 kuna, dva radijatora ne zagrijavaju zatvoren prostor dućana – ogorčena je M. Petković.

Iz HEP Toplinarstva kažu da ona mora dobiti suglasnost svih sustanara da bi bila maknuta s platne liste, što je gotovo nemoguće.

Ilegalne intervencije

– Prema našim informacijama, nemamo problema ni na jednom dijelu toplinskog sustava na tržnici Savica. Ako i postoji, moguće je da je riječ o problemu na internim instalacijama koje su dužni održavati potrošači, ističe Robert Krklec, direktor HEP Toplinarstva.

Tomislav Alerić, referent imovine i investicija Tržnica Zagreb, tvrdi da je loše grijanje boljka od prvih dana centra na Savici.

– Dobar dio suvlasnika ilegalnim intervencijama na instalaciji remeti situaciju i dodatnim opterećenjima onemogućuje sustav grijanja. Za sanaciju sustava trebalo bi uložiti oko 130 tisuća kuna, no zgrada nema taj novac, zaključio je Alerić.

>>Radijatori hladni, ali računi – stižu

>>Imate problem, trebate našu pomoć ili želite podijeliti dobru priču? Javite nam se na mail dojavi@vecernji.net

Komentara 10

GE
Georgij
11:42 10.01.2013.

odluka u dijelu kojim ističe da je za isključenje iz sustava potrebna suglasnost drugih suvlasnika je neustavna i u suprotnosti sa zakonom o vlasništvu. Naime, samo zakonom se mogu ograničavati prava vlasništva a odluka svakako nije zakon. također, ograničenja moraju imati neku zakonitu svrhu i cilj i ograničenje mora biti u javnom interesu što ovdje također nije. stoga je potrebno samo pisanim putem obavijestiti hep toplinarstvo da se ne koristi grijanje i dati im razuman rok da dodju na lice mjesta da isključe radijatore ili utvrde da su isključeni time da ih treba upozoriti da ćete sve to napraviti po ovlaštenoj osobi ako ne dođu u razumnom roku. ukoliko se ogluše tada izvršite isključenje po ovlaštenom servisu i obavijestite ih da ste skinuli radijatore i time da prestaje vaša obveza plaćanja usluge isporuke toplinske energije.

MC
mcmarko
11:50 10.01.2013.

najjače su mi te suglasnosti da ti netko peti koji nema veze s pružanjem usluge mora dopustiti iskapčanje. katastrofa. toga ne bi bilo kad bi svaka kuća/stan/poslovni objekt imao svoj vodomjer, kalorimetar, plinomjer, ako svaki objekt može imati strujno brojilo, moraju imati i sve ostalo. samo neka makne radijatore. pa nisu radijatori prijenosnici topline u druge poslovne prostore. Slična je stvar i s komunalnim poduzećima. Ako oni pružaju uslugu, onda tu uslugu moraju ugovoriti sa mnom ako žele naplaćivati, a ne od općine ili nekog drugo probijsvjeta, jer se isto tako onda može donijeti zakon ili uredba ili što već, da netko drugi može ići umjesto na izbore. znam razmišljati svojom glavom, samo što budale misle da ću popustiti, e pa neću. svima govorim da se moraju boriti protiv lopova, a kako ću kad su jači. kad bi svi krenuli tražiti svoja prava koja im pripadaju, onda bi ti lopovi konačno vidjeli da nisu u pravu.

Avatar Topgen
Topgen
11:52 10.01.2013.

Netko zaboravio da podesi racunalo i .. .racuni izlaze. Zasto od ovoga stvarate svjetsku vujest ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije