Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UČINITE SAMI

Umjesto tradicionalnih kupovnih ukrasa isprobajte ove zabavne alternative

Advent
Foto: Pixabay
17.12.2020.
u 07:00

Bilo da niste ljubitelj klasičnih ukrasa ili ste ove godine odlučili preskočiti njihovu kupovinu, ove sugestije probudit će u vama pravog kreativca. Donosimo neka rješenja kako u svom domu napraviti božićni ugođaj, ali na drugačiji način.

Najljepše razdoblje godine jednostavno nije kompletno bez božićnih ukrasa koji krase vaš dom. Božićne tradicije i njegovanje različitih blagdanskih običaja svake godine dolaskom zimskih vremena u nama bude maštu. Dogovaramo se s ukućanima i bližnjima što bismo ove godine mogli napraviti za božićne blagdane. Uz vječite dileme hoćemo li skinuti prašinu s prošlogodišnjih ukrasa ili kupiti nešto novo, pripremamo se na omiljeni obiteljski ritual koji iščekujemo, a to je ukrašavanje božićnog drvca. Priznajte, miris zimzelenog božićnog drvca, osim što u vama budi nostalgiju, unosi i poseban ugođaj Božića. Ako tomu nadodate još i lijepo dekorirano božićno drvce, dobili ste prizor za sva osjetila od kojeg zastaje dah.

U Hrvatskoj se običaj ukrašavanja božićnog drvca pojavio sredinom 19. stoljeća kao posljedica utjecaja njemačkih običaja, no domovi su se i prije toga ukrašavali zelenilom, cvijećem i raznim plodovima na Badnjak, stoga se Advent u nas s razlogom veže za razdoblje slavlja i raskoši na kraju godine. Zagreb je po tome postao prepoznatljiv grad u cijelom svijetu koji adventskom ponudom nadmašuje druge gradove. Istina, tradicije su poznate po tome što prenose iskustva i običaje sa starijih naraštaja na mlađe kako bi se održale u budućnosti. Međutim, danas je toliko raznih ukrasnih božićnih rješenja da biste ove godine kreativcu u sebi trebali dati priliku i napraviti nešto drugačije.

Zabava za cijelu obitelj

Godina 2020. poremetila je uobičajena pravila te uvela nove mjere ponašanja, ali svakako nije ugasila božićni duh u svima nama. Kako bismo vam olakšali ovogodišnje nedoumice i po mogućnosti smanjili trošak namijenjen isključivo za božićno drvce, sugeriramo nekoliko zabavnih rješenja kako biste imali božićni ugođaj koji odolijeva klasičnim božićnim ukrasima te svejedno i dalje savršeno dočarava božićnu atmosferu vašeg doma. Osim što ćete se neopisivo zabaviti u društvu bližnjih radeći moderne i drugačije varijacije, sugeriramo ove kreativne načine kako biste imali unikatni Božić i blagdane. Stoga, aktivirajte maštu i uz vaše bližnje poigrajte se s idejama ukrasa koje vam donosimo.

Adventski vijenac

Ideja božićnih blagdana kreće s adventskim vijencem te spada u tradicionalne simbole iščekivanja Božića. Svaka adventska svijeća nosi vlastitu simboliku te se smatra da je običaj paljenja svijeća započeo njemački luteranski pastor koji je označio prve tri svijeće ljubičastom bojom, a posljednju crvenom. Paljenjem prve svijeće simbolizira se nada i vjera. Druge dvije svijeće simboliziraju mir i ljubav, dok posljednjoj pripada simbolika radosti. U ponudi kupovnih vijenaca danas možete pronaći razne verzije i oblike, no poseban je osjećaj zajednički napraviti obiteljski adventski vijenac,  i to sve uz malo dosjetljivosti i predmeta koje zasigurno posjedujete i u vašem domu. Bilo da imate ukrasni tanjur ili drveni panj, uz sprej i četiri svijeće, već ste dobrim dijelom pokrili izgradnju adventskog vijenca.  Prenosimo šest brzih i jednostavnih ideja kako napraviti s vašim ukućanima savršeni adventski vijenac. Prepustite se vlastitoj kreativnosti

Papir, boja, tkanina i mašta

Srećom, nitko nije odredio da božićni ukrasi moraju biti samo oni koji se kupe u dućanima. Stoga, ove godine okupite vaše bližnje oko sebe i napravite zabavnu igru za cijelu obitelj koristeći papir i boju s kojom ćete ukrasiti božićno drvce. Ne zaboravite pričvrsni materijal kako biste objesili ove genijalne ukrase na vaše božićno drvce.

Ostaci tjestenine, stara žičana vješalica i kartonska rola papira zvuče kao da pripadaju jedino kanti za smeće. Međutim, nakon ovog video uratka razuvjerit ćete se i dati tim predmetima novu, božićnu priliku. Sve što trebate imati je sprej u boji po vašem ukusu, nešto starih božićnih kuglica, ljepilo te tkaninu kojom ćete ih omotati u prigodne dekoracije za vaše božićno drvce. Štoviše, najbolji dio svega je što vam za svaki ukras neće trebati više od pet minuta vremena.

Iskoristite predmete oko vas

Ako niste ljubitelj zimzelenih i tradicionalnih božićnih drvca, onda je ovo rješenje pravo za vas. Možda je vrijeme da stare i otrcane drvene ljestve iz vaše garaže napokon dobiju novi šarm. Osim što ćete se neopisivo zabaviti u društvu obitelji radeći ovu modernu varijaciju božićnog drvca, drvo je i izuzetno zahvalan građevinski materijal s kojim možete zaista svašta.

Iskoristite brusni papir, lak ili boju za drvo te dajte vašim ljestvama pravi moderni šarm. Potom uključite sve ukrase koje posjedujete kako biste vašem modernom i chic božićnom drvcu nadodali čarobni božićni duh. Neovisno o tom jeste li ljubitelj minimalizma ili božićne šarolikosti, poigrajte se s lampicama oko pregrada i dobijte drugačije i chic božićno drvce.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli @instagramdesign

S vašim bližnjima prošećite do prirode te prikupite otpale češere s poda i zimzeleno granje. Osim što ćete unijeti dašak prirode u vaš dom, vaši ukućani će se odlično zabaviti u pripremi ovih ukrasnih predmeta. Bilo za vrata, kamin, stubište ili neki drugi dio prostorije, donosimo četiri jednostavna postupka u kojima će vaši ukućani uživati. Možete i organizirati malo obiteljsko natjecanje te onoga tko je napravio najbolji ukras prigodno nagradite, kako drugo, nego božićnim slasticama.

Za one kojima smo ovim rješenjima samo otvorili kreativni duh i želju za istraživanjem još više kreativnih načina kako prigodno ukrasiti vlastiti dom i pritom se zabaviti s najmilijima, donosimo video s čak dvadeset pristupačnih rješenja za svaki kutak vašeg doma. Ova rješenja zabavljat će vas danima i u njemu će se pronaći apsolutno svi.

Sadržaj nastao u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba.

Želite prijaviti greške?