Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obišli smo dolac

Zagrepčani o ukidanju dvojnih cijena: 'U eurima sve izgleda jeftino pa u kunama računam koliko je skupo'

Zagreb:  Cijene u eurima na tržnici Dolac
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/24
23.02.2024.
u 14:30

Primjetan je i pad potražnje, ali i ponude. Nekoć si se jedva izborio za štand, a sad mnogi zjape prazni, kumice su odustale jer se ne isplati, kažu prodavači na glavnoj tržnici

Neki su u potpunosti prihvatili novu valutu, ali ima i onih koji po dućanima i tržnicama još tumaraju s kalkulatorima u rukama. Više od godinu dana prošlo je otkako je euro zamijenio kune, a kako bismo se lakše naviknuli, podsjetimo, zakonska obveza svih poslovnih subjekata bila je dvojno iskazivanje cijena.

Još su u prosincu cifre u obje valute iskakale s polica u trgovinama i virile među hrpama voća i povrća na placu, a gledali smo ih i na cjenicima kafića i restorana, no s prvim danima 2024. i to je ukinuto. A jesu li se Zagrepčani priviknuli na nestanak dvojnih cijena ili se još tijekom šopinga pretvaraju u matematičare dok preračunavaju svaki cent, provjerili smo na Dolcu.

"Prebacuju" umirovljenici, ali i mladi

– Mislim da su dvojne cijene prerano ukinuli jer lako će se snalaziti mladi, ali problem je s umirovljenicima. Po meni je to trebalo ostaviti još minimalno godinu dana jer se mnogi još nisu priviknuli ni na euro, a kamoli na to da više nema dvojnih cijena – govori nam Ivana Sikirica, koju smo zatekli u kupnji na glavnom zagrebačkom placu.

Sama je dobra matematičarka, kaže, no preračunavati eure u kune prestala je još lani, nekoliko mjeseci od uvođenja nove valute pa se i sada dobro snalazi. No smatra da i dalje ima onih kojima je "pet eura, pet kuna".

– U razgovoru s rodbinom, prijateljima, poznanicima, primjećujem da im je u glavi još konfuzija. Moj suprug, primjerice, i dalje sve preračunava u kune pa baš i nije zadovoljan time što više nigdje nisu ispisane – ističe. Slaže se i Vesna, koja nam kaže kako ne "prebacuje" eure u kune iz drugih razloga.

VEZANI ČLANCI: 

– Kada preračunavam, vidim koliko zapravo trošim i shvatim da je to previše pa nekako mislim da je bolje da ne znam – govori kroz smijeh.

S konverzijom se pak još bori umirovljenica Marica jer, ističe, kada vidi cijenu iskazanu samo u eurima, nekih poskupljenja nije ni svjesna.

– U eurima mi sve izgleda jeftino. Ni nakon godinu dana se nisam priviknula da kuna više nema pa mi je preračunavanjem jednostavnije pratiti vlastiti troškovnik – objašnjava. A još ima i pripadnika mlađih generacija, kaže nam student Luka, koji tako razmišljaju.

20.02.2024., Zagreb - Trznica Dolac, kako se kupci i prodavaci snalaze s eurom kad nema vise dvostrukog iskazivanja cijena. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

– Iako se na euro pokušavam priviknuti otkako je uveden, i dalje se znam uloviti da neke iznose uspoređujem s kunama. S obzirom na to da više nema dvojnih cijena, pretpostavljam da ću to morati osvijestiti, ali vrlo vjerojatno ću i dalje koristiti aplikaciju za preračunavanje – ističe.

Snalazite li se bez dvojnog iskazivanja cijena, pitali smo vas i u anketi na našem portalu. Više od 65 posto sudionika odgovorilo je da se ne snalaze te još preračunavaju u kune, a ostali da im je bez dvojnih cijena jednostavnije. Odlično se, za razliku od većine kupaca, kažu, snalaze i prodavači na placu. Otkako su s kartončića zataknutih na gajbama s voćem i povrćem izbrisali kune, puno im je lakše, no među kupcima još se nađu oni koji ih mole da im nešto preračunaju.

VEZANI ČLANCI: 

– Većina ih se naviknula na euro pa i ne primijete da cijene više nisu ispisane u kunama. Da im preračunamo, najčešće traže umirovljenici, no ima i onih mlađih koji gotovo sve plaćaju karticama pa i ne znaju koliko nešto košta, a onda se kada trebaju platiti gotovinom nađu u problemu – kaže kumica Ana. Njezin kolega Džeki misli da smo se odavno trebali naviknuti na euro.

– Kuna više nema, nisu ni ispisane i ovako je puno jednostavnije – ističe.

Dok podmirimo sve troškove...

No prodavače s Dolca muči veći problem, a to je primjetan pad potražnje, ali i ponude. I kupaca i kumica u posljednje je vrijeme sve manje, negoduju.

20.02.2024., Zagreb - Trznica Dolac, kako se kupci i prodavaci snalaze s eurom kad nema vise dvostrukog iskazivanja cijena. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

– Nekoć si se jedva izborio za mjesto na kojemu ćeš prodavati, a danas plac zjapi poluprazan. Nema kupaca jer stalno gunđaju da im je skupo pa kupuju u trgovačkim lancima, a cijene su toliko skočile da im više nije bitna ni kvaliteta. Mi prodavači, dok podmirimo sve troškove, jedva da nam nešto ostane pa su brojni odustali jer im se ne isplati – ističu.

A oni koji su ostali snalaze se na sve moguće načine pa s većine punih štandova, ispisane žarko crvenim slovima, ovih dana "vrište" akcije. Dva komada zelene salate mogu se tako kupiti za jedan euro, a za isto toliko dobit ćete čak tri kilograma tikvica. Dodate li euro, možete se počastiti s čak tri kilograma jabuka ili domaćeg limuna. I kilogram crvene paprike košta jedan euro, kao i mrkve. Istu količinu crvenog luka platit ćete pak dva eura, a dodate li 50 centi, možete kupiti i kilogram naranče. Mjerica jagoda stoji četiri eura, a pola kilograma peršina platit ćete tri. 

Komentara 1

AN
Antonio1952
15:34 24.02.2024.

Koliko bi bilo skupo da racunate u dinarima? To su sve besmislice, tko ima malo novca sve mu je skupo, bez obzira na valutu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije