Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gradili i Burj Khalifu

Zagrebački Manhattan radit će tvrtka koja već gradi Beograd na vodi

Burj Khalifa
Foto: nph/NordPhoto/PIXSELL
1/2
06.03.2019.
u 16:10

Gradonačelniku Milanu Bandiću svidio se navodno projekt Beograda na vodi, koji radi upravo Mohamed Alabbar, pa je njega odlučio dovesti i u našu metropolu

Svojim su referencama dokazali da imaju “izvanredno iskustvo u razvoju projekata sličnog opsega i zahtjevnosti zadatka” – zašto će zagrebački Manhattan raditi tvrtka istog čovjeka koji je izgradio najvišu zgradu na svijetu, objasnili su danas iz gradske uprave. Izabrati Eagle Hills, firmu emiratskog poduzetnika Mohameda Alabbara, kažu gradski čelnici, nije bilo nimalo jednostavno jer na javni poziv za projekt Grad u gradu javio se i francuski Bouygues Batiment International, Hrvatima najpoznatiji kao koncesionar zračne luke Franjo Tuđman”.

Već prije razgovarali

Točnije, kako su objasnili iz Grada, na javni poziv stigle su tri ponude, ali jedna nije bila važeća pa su se razmatrali samo Eagle Hills i Bouygues Batiment.

– Kvalifikacije i dokazano iskustvo oba ponuditelja impresivni su i postavili su tešku zadaću pred povjerenstvo. S obzirom na različite vrste projekata koji su reference ponuditeljima, a vodeći se činjenicom da Zagreb traži partnera za urbanu i gospodarsku transformaciju prostora, koja će taj dio grada učiniti privlačnim građanima, turistima i poslovnim subjektima te mu dati značaj koji povijesno zaslužuje, dostavljene reference tvrtke Eagle Hills okarakterizirane su optimalnijima – kažu u Gradu pa dodaju kako su za buduću suradnju bolji projekti upravo te firme jer oni “tretiraju cjelovite urbane zone”.

Odlučilo je barem tako za razmatranje ponuda zaduženo povjerenstvo na čijem je čelu bila pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo Mirka Jozić. Sad, kažu na Trgu Stjepana Radića, slijedi “dogovor oko teksta i potpisa Memoranduma o razumijevanju kao oblika izražavanja namjere pregovaranja i sporazumijevanja u postupku”, a nakon toga sklopit će se međunarodni trgovački ugovor.

Da se oko odabira investitora za područje omeđeno Savom, Avenijom Većeslava Holjevca, Avenijom Dubrovnik i Cimermanovom ipak nisu baš toliko lomila koplja, neslužbeno doznajemo iz gradske uprave jer još su prošle godine održani sastanci na tu temu s poduzetnicima Bliskog istoka. Gradonačelniku Milanu Bandiću svidio se navodno projekt Beograda na vodi, koji radi upravo Mohamed Alabbar, pa je njega odlučio dovesti i u našu metropolu. Iz tog je razloga, kažu nam sugovornici, i rok za slanje ponuda zainteresiranih tvrtki bio samo dva tjedna.

Prihod šest milijardi dolara

Sposobnosti odabranog poduzetnika nisu, međutim, nimalo upitne. Alabbar je predsjednik kompanije koja ima godišnji promet od čak šest milijardi dolara, a kao što je već spomenuto, upravo tvrtka Eagle Hills, inače sa sjedištem u Abu Dhabiju, najpoznatija je po gradnji 828 metara visoke najviše zgrade na svijetu Burj Khalife u Dubaiju. Prije četiri Alabbar je započeo i s Beogradom na vodi, koji podrazumijeva izgradnju novog centra srpskog glavnog grada uz Savu, odnosno nešto slično što sad Bandić planira kod Hipodroma.

Isprva je Eagle Hills u beogradski projekt trebao uložiti četiri milijarde dolara, ali je na kraju dao 160 milijuna i Srbiju kreditirao s još 300 milijuna dolara. Kad sve bude gotovo, a rok je sljedeća godine, emiratska tvrtka imat će pravo na 68 posto zarade od prodaje i najma Beograda na vodi, a zemljište ostaje u njihovu vlasništvu idućih 99 godina. Kakav će biti ugovor za Grad u gradu vrijedan pola milijarde eura za gradnju stambenih i poslovne zgrada, šetnica, parkova, trgovačkih centara, vrtića i škola u Novom Zagrebu tek ostaje vidjeti.

Pogledajte video rekonstruirane Radničke ceste do Domovinskog mosta:

Komentara 35

49
49valdez1
17:17 06.03.2019.

Hitno izgraditi spalionicu smeca i podzemnu zeljeznicu !!

Avatar Django
Django
17:02 06.03.2019.

Nigdje nisam pročitao što kaže struka. I misli li to Bandić prodati pola Zagreba na 99 godina Arapima?

ST
stefj
17:03 06.03.2019.

To u BG je ispala praonica love, sad ćemo vidjeti kako će to biti u ZG... Za sada je u Beogradu sve stalo na par nebodera, ostalo je na čekanju jer ništa nije prodano. Zagreb bi mogao imati istu sudbinu, jer nema nekih svjetskih kompanija koje bi došle i kupile prostore. Ipak je još uvijek glavno pravilo investitora ABC...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije